Foto:

Kejsarens nya kläder

Var det bara jag som kom att tänka på H.C. Andersens saga om Kejsarens nya kläder efter uppslaget i lördagens tidning om vaccinationskravet inom vården? Hur alla uttalar sig bestämt om hur viktigt det är att alla anställda är vaccinerade, samtidigt som flera hundra fullvaccinerade både har smittats och fört smittan vidare de senaste två veckorna på Åland. Så nu är det viktigt att alla tar sin booster som inte heller den stoppar omikron-varianten. Dock är en omikron-booster på gång till april enligt nyheterna så låt oss hoppas på den.

Vaccinering ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och omikron verkar vara en mildare variant, se där rubriker att glädjas över. Naturligtvis måste vi fortsätta skydda de sårbara så gott vi kan, och restriktioner är bra för att dämpa spridningen, men beslutsfattare behöver inte spricka av handlingskraft i tron att de kan stoppa ett virus.

Och när hörde ni senast talas om naturlig immunitet? För mässling och vattkoppor har ni säkert hört det eftersom de nämns i smittlagen, och kanske också för Sars-cov-1 (där immunologisk reaktion visats 17 år senare). Men för Sars-cov-2? Hur många av de med tidigare genomgången infektion har blivit återinfekterade? Det händer, särskilt om man är 84 år och tidigare president, och ingenting med virus är 100-procentigt, men risken är lovande väldigt liten (se exempelvis i The Lancet om protective immunity, 2022). Hur många återinfekterade har det varit på Åland? Eller i Finland? Sverige? Varför vill ingen ta reda på detta?

På tal om antikroppar så ska dessa naturligt minska efter ett tag eftersom de inte är det som ger oss immunitet. Precis som kroppen inte mår bra av ett ständigt tillstånd av feber mår kroppen inte bra av ett ständigt tillstånd med många mållösa antikroppar. Nya antikroppar produceras och skyddar när kroppen igen möter samma virus eller bakterie.

Ressugen

Hittat fel i texten? Skriv till oss