Foto:

Kärnkraften tilltalar fler och fler länder

Rubrik2:

Som redan nämnts av tidigare insändare så pågår en enorm utveckling av kärnkraften och fler och fler länder har insett fördelarna: reglerbarhet, stabilitet och enorm livslängd. Tidigare insändare har även klarlagt vindkraftens miljöförstöring. Tyvärr verkar det som att landskapsregeringen (LR) och Hållbart initiativ (HI) inte har uppmärksammat vad som händer utanför Åland i och med att dessa nu ”pushar” detta planerade vindkraftsprojekt.

I sin iver att försöka åstadkomma folks positiva inställning till detta så har de bjudit in vindkraftförespråkare till ett så kallat ”hearing” för allmänheten, ett väldigt fint ord men innebörden är marknadsföring. Förståeligt nog så behöver de inbjudna gästerna bokas i tid, men varför de bokas precis i dessa pandemitider kan man undra. Svaret på den frågan kan man fundera på, men det luktar som att de inte vill att allmänheten ska ställa obekväma frågor, det vill säga att allmänheten bara ska informeras via utsändning om deras inställning till vindkraftens förträfflighet.
Det kan i och för sig också vara så att OX2 har ombesörjt hela arrangemanget och jag ber i så fall LR och HI om ursäkt, men om det är så då hade ni kunnat säga nej tack.

De som vänder blicken mot Tyskland och södra Sverige förstår vad som händer med energiförsörjningen och inser ganska omgående att vindkraften inte är någon lösning och därför är det bortkastade pengar. Och därför godkänner äntligen EU att kärnkraften är ett måste.

Vindkraften levererar cirka 25-30 procent av installerad effekt över tid. Jag tror inte en bilägare köper en bil med 100 hk och får veta att den bara levererar mellan 25-30 hk. Svårare än så är det inte att inse att vindkraften inte duger till de krav som den gemene samhällsmedborgaren efterfrågar. Varför upphörde bönderna med väderkvarnar? För varje snurra som etableras så behövs back up-energi , hur briljant är det?
Det ska bli intressant att höra de inbjudna gästerna till denna ”hearing” och höra om dom undviker information om lagring och reglerbarhet. Visserligen pågår viss teknisk lösning kring detta, men det är väldigt omfattande, komplicerat och dyrt. Jag misstänker att dessa företrädare även glömmer nämna att det måste blåsa, vilket är ett krav. Hur tänker de lösa detta?

Den installerade effekten kommer förmodligen att höras både tydligt och ofta. Förmodligen kommer de också att nämna någon form av fördelaktigt pris per kilowatttimme men dom tänker inte tala om hur dom räknat fram detta och hur länge det håller, det vill säga de kommer att glömma alla dessa subventioner och så vidare. Den danske gästen kan ju berätta om Doggers Bank-parken som tydligen går med förlust. Den i särklass överlägset största vinnaren i dessa typer av projekt är OX2.

Ett X antal SMR-reaktorer är rätt. Om invånaren är tveksam till val av olika energislag så går det att ordna föreläsningar om dessa energislag och därefter en folkomröstning.
Nej, LR och HI, sansa er. Tänk om o ch änk rätt. Låt inte OX2 pusha er.
Roger Lundgren

Hittat fel i texten? Skriv till oss