Foto:

Har pandemin förändrat oss?

Rubrik2:

Helt plötsligt förändrades vår värld för två år sedan. Vi drabbades av en pandemi, som vi fortfarande lever med. Den förändras hela tiden, och vi vet inte om den helt plötsligt kommer att försvinna, eller om vi kommer att leva med den även i fortsättningen.

Vi har under de här två åren fått lära oss att leva i avskildhet, iaktta en större renlighet och att akta oss för varandra. Helt emot det som är människans sanna natur, för människan är i grunden ett flockdjur, och gillar i allmänhet inte att leva i ensamhet.
Vi har fått avstå från umgänge med vänner och familj, avstå från konserter och teaterbesök, avstå från resor för nöjes skull, samt mycket annat.
Det har tärt på oss alla. Och i vissa fall har det uppstått grupperingar, som i frustration över situationen, försökt att förhindra den utveckling som vi alla är mer eller mindre motståndare till. De önskar stoppa isoleringen.

Samtidigt har vi de som oroas över den globala klimatutvecklingen. Utsläppen från flyg, bilar och förbränningen av vissa material. Så då kunde man ju tycka att det är bra att vi inte reser på semester längre? Men då måste man ju också tänka på invånarna i de länder där vi tillbringar vår semester. Det är ju våra semesterpengar som upprätthåller deras levnadsstandard. Och flygbolagen och researrangörerna har ju många anställda som blir arbetslösa om vi slutar resa. Är det en klok politik?

Och varför talar man aldrig om utsläppen från militärplan och bomber? Har de en bättre klimatpåverkan än våra semesterplan?
Och de som pläderar för att vårt samhälle ska vara hållbart, har de tänkt på att många försörjer sig på vår shoppinghunger? När vi slutar konsumera är det många affärskedjor som går i konkurs, och många människor som blir arbetslösa. Vilka möjligheter har de att livnära sig på i framtiden, när vi ska leva hållbart och sluta konsumera?

Alla väntar nu på att vi ska kunna återgå till att leva ett normalt liv igen, men vad är egentligen ett normalt liv, då vi hela tiden ställs inför kravet på att förändra oss själva i grunden och anpassa oss efter de krav som klimatförändringen ställer på oss. När vi redan är utleda på den press som satts på oss, då vi fått leva med en pandemi i två år!

Kanske vi fick en pandemi för att vi skulle lära oss någonting av den. Vi kanske skulle lära oss att det kostar på att förändra sin livsstil i grunden, att det kräver uppoffringar, att vi kanske inte är så villiga att förändra oss själva om det innebär att vi måste göra avkall på mycket av det vi vant oss med som en del av vår vardag. I så fall har vi nog inte lärt oss någonting alls, skulle jag vilja påstå.

Runa Lisa Jansson

Hittat fel i texten? Skriv till oss