Foto:

En grön väg framåt för Åland i Finland

De senaste åren har visat på att Ålandspolitiken i Finland behöver breddas och finna nya vägar för att utvecklas. Vi måste våga ta oss upp ur gamla hjulspår för att nå nya resultat. Hållbart Initiativ ställer upp i riksdagsvalet för att vi är redo att öppna nya dörrar i Helsingfors.

Vi befinner oss i ett kritiskt läge där vi ska ta oss ur en energi- och säkerhetskris, hantera en ansträngd ekonomi och samtidigt skapa förutsättningar för nya framtidsnäringar och framtidstro i Finland. Vårt valmanifest omfattar konkreta förslag för hur en riksdagsledamot från vår lista skulle driva hållbarhetsfrågor och stärka Ålands sak i Finland:
1. Ambitiös klimat- och miljöpolitik: Vi måste fasa ut det fossila.
2. Hållbar konsumtion: Tiden för slit och släng är förbi.
3. Svenskans ställning och Ålands självstyrelse: Vardagen ska funka.
4. Social hållbarhet: Ingen ska lämnas på efterkälken.
5. Global solidaritet: Stärk demokratins roll i världen.

Hållbart Initiativ bedriver redan ett aktivt politiskt arbete tillsammans med våra gröna kollegor i Helsingfors. Vi för dialog med ministrar, riksdagsledamöter och höga tjänstemän. Tack vare oss har De gröna, som enda riksparti, tydliga skrivningar om självstyrelsen och demilitariseringen i sitt partiprogram, och vi har säkrat skrivningar om åländsk havsbaserad vindkraft i den nysläppta gröna energivisionen. Under senaste mandatperiod har de gröna ministrarna visat sig vara lyhörda för Ålands önskemål. Som exempel kan vi nämna utrikesminister Pekka Haavistos mycket fina hantering av Åland i samband med Finlands inledande Nato-förhandlingar.

I riksdagsvalet den 2 april är du med och bestämmer vilken väg Åland och Finland tar efter valet. Hållbart Initiativ ställer upp så att du ska kunna rösta för en grön väg framåt.

Alfons Röblom, Erica Scott, Pia Widén och Simon Holmström

Hittat fel i texten? Skriv till oss