Foto:

För Finland i tiden

I sitt installationstal citerade republikens president Alexander Stubb president Tarja Halonen, som i sitt eget installationstal år 2006 konstaterade att världen genomgår en ständig förändring. President Sauli Niinistö fick leva i denna förändring med bland annat den ryska annekteringen av Krim, ett sämre säkerhetsläge i Östersjön, den allvarligaste globala pandemin sen spanska sjukan, Trump som president, geopolitisk rivalitet mellan Kina och USA och till sist Rysslands fullskaliga attack på Ukraina som ledde Finland och Sverige in i NATO.

Tyvärr finns det inget som tyder på att världen skulle förändras i någon mindre takt under de kommande åren, vilket Alexander Stubb vet om. Förväntningarna på honom i diplomatkretsar, både innanför och utanför Finlands gränser, är skyhöga. Han har ett exceptionellt internationellt nätverk som kanske ingen finländare kan matcha. Mitt under kampanjen reste Stubb ner till Bryssel för en dag. Under sitt besök där träffade han EU-kommissionens ordförande, EU:s rådspresident och Europaparlamentets talman. Allt på en dag.

Att de öppnar dörrarna för en som ”bara” var kandidat visar på kontakter, i synnerhet då EU:s rådspresident inte heller kommer från samma partifamilj som honom. Samtalen med dem kunde skötas på helt flytande tyska, franska och engelska, och sånt bygger förtroende och respekt.

Det som bidrar till förväntningar är också Stubbs energinivå och att han kommer orka resa mycket och kanske också sitta en hel del i olika länders tv-program, eftersom hans språkkunskaper kommer möjliggöra det.
Bilden av Stubb har för många färgats av hans tid som statsminister och minister. Jag tror dock att vi kommer få se en annorlunda Stubb som president, som kommer vara mer liknande Niinistös linje än kanske många trott, men såklart på hans helt egna vis. I de kontakter jag haft med Stubb före och efter valet har han haft en väldigt ödmjuk inställning, vilket också synts i media.

Om tre månader har vi val till Europaparlamentet och efter det ska en ny EU-kommission tillsättas. EU är inte presidentens ansvar enligt grundlagen, men vad som händer i valet, i medlemsländerna och med den kommande kommissionen kommer påverka utrikes- och säkerhetspolitiken i Europa både direkt och indirekt, vilket är presidentens ansvar tillsammans med statsrådet. Valet i november i USA kommer också ha inverkan på oss.

Utanför valbåsen kommer stormaktstävlan mellan Kina och USA att fortsätta medan väst måste stärka relationerna till den globala södern. Hela den efterkrigstida arkitekturen av västledda demokratiska organisationer utmanas utifrån och till viss mån också inifrån, förstärkt av hybridpåverkan.
Samtidigt som den humanitära katastrofen i Gaza växer, blir läget runt Taiwan mer spänt och kriget i Ukraina fortsätter. Ingen vet vilka planer som finns inne i Kreml för framtida scenarier. Om Ukraina skulle falla finns inga tecken på att Putin kommer stanna där.

I denna tuffa och hårda värld är det viktigt med en president som har energi, som har ett brett kontaktnätverk och som är språkkunnig. Det är viktigt för ett litet land, och det kommer vara extra viktigt under kommande år då världen förändras och nya relationer och samarbetsformer behöver skapas och förstärkas för de nya tiderna. Dessutom behöver presidenten hjälpa till med att förmedla framtidstro till vårt samhälle. Trots alla mörka moln ska vi klara av också dessa utmaningar, på samma sätt som vi gjort det förr. Lycka till republikens nya president, Alexander Stubb!

Mats Löfström

Hittat fel i texten? Skriv till oss