Blir pandemin lantrådetssmala lycka och räddning?

Foto:

Nu räcker det, nu får det vara nog.

Vi har en näringsminister som har handlat helt omdömeslöst. Han har dock i offentligheten bett om ursäkt och det är bra. Tiden får utvisa om han menade allvar med sin ursäkt.

Vi har däremot ett lantråd som har fullt förtroende för sin näringsminister och hon har förståelse för hans agerande. Jag hade inte väntat mig något annat heller men när lantrådet säger ”den som är felfri får kasta första stenen” då räcker det, här går gränsen.

Vi vet alla att ingen är felfri, vi har kanske gjort en trafikförseelse, vi kanske tom har svurit i kyrkan. Men fru lantråd, när det gäller covid-19-pandemin och hur vi ålänningar har skött oss, då är vi felfria. Du anklagar oss faktiskt att vi som stannat hemma har gjort fel, att om vi har tvingats resa så har vi suttit i karantän, om vi haft minsta symptom så har vi testat oss, vi har dragit ner på våra kontakter till våra nära och kära, vi har använt munskydd och handskar, vi har hållit avstånd med mera. Vi har alltså gjort allt fel för den som är felfri får kasta första stenen.

En grov anklagelse när din, enligt mig, näringsminister gjort allt fel och det är han som får fortsatt förtroende, inte vi. Inte vi som gjort som THL, landskapsläkaren och ÅHS sagt att vi ska göra, följt deras rekomendationer och restriktioner så gott vi kunnat. Det är tack vare dessa direktiv som vi ålänningar följt som gör att vi har relativt låga siffror.

Jag fullständigt övertygad att om vi alla gjort som din förtroendeingivande näringsminister gjort, ja då hade siffrorna sett helt annorlunda ut. Så fru lantråd, vem ska kasta första stenen och på vem?

Du har ett förtroendekapital att förvalta. Du står i presskonferens efter presskonferens och vinkar glatt i tv-rutan till oss ålänningar: tvätta händerna, håll avstånd, håll i och håll ut. Det kommer vi att fortsätta göra, vi har inget annat allternativ. Vi är i detta sammmanhang felfria men din medverkan på kommande presskonferenser kan i alla fall jag betacka mig för. Det handlar om förtroende, fru lantråd.

Om du inte kan säga vad jag gjort för fel när det gäller covid-19-restriktionerna så tycker jag att du ska avgå. Ditt förtroendekapital är förbrukat.

Du kommer knappast att avgå för att jag säger det eller för att jag gjort rätt. Du sitter i orubbat bo, ett helt bo som består av ett helt stenröse och en total makt. Så coronapandemin blev din smala lycka och räddning.

Britt-Marie Sjöström Kärki

Hittat fel i texten? Skriv till oss