Foto:

Antisemitismens många ansikten

Det förvånade mig att i lördagens Ålandstidning se en bildad humanist som Gustaf Widén hemfalla åt att jämföra nazisternas industriella mördande av sex miljoner judar med Israels försvarskrig mot terrororganisationen Hamas. Det verkar som att Widén inte är medveten om att IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), som Finland tillsammans med de flesta andra fria demokratiska länder tillhör, definierar uttalanden som jämför Israels nutida politik med nazisternas, som antisemitiska. Det är inte svårt att förstå varför IHRA gör detta ställningstagande. Det hade varit skäl nog att sådana jämförelser naturligtvis är djupt kränkande för förintelseöverlevare och hela det judiska folket. Men det innebär också en drastisk förminskning av såväl motiven för som magnituden av Förintelsen. Dessutom är en sådan jämförelse i sak gravt felaktig.

Att det förekommer civila dödsoffer i krig är självklart alltid tragiskt och beklagligt. Det finns dock några saker som det är viktigt att vara medveten om när man tar del av dödssiffrorna från Gaza:
1. Det är en terrororganisation som förser världen med de här uppgifterna; ”Hälsoministeriet i Gaza” styrs av Hamas.
2. Hamas skiljer inte på civila och stridförande personer i sina rapporter över antal döda.
3. Hamas har ett flagrant motiv i att överdriva antalet döda, och särskilt antalet döda barn, då detta helt uppenbart ökar stödet för dem i världsopinionen.
4. Vi saknar inte exempel på att Hamas de facto grovt överdriver antalet dödsoffer: 17.10 skedde en explosion vid al Ahli-sjukhuset i norra Gaza. Hamas beskyllde genast Israel för attacken och hävdade 500 dödsoffer. Men redan efter någon dag var det bevisat att det rörde sig om en misslyckad raketavfyrning riktad mot Israels civilbefolkning som istället hade träffat sjukhuset. Antalet döda uppgick till, inte 500, utan ett 20-tal. Som Sveriges Radios P1 uttryckte det: ”Källkritiskt haveri när världens alla medier gav Israel skulden för sjukhusattack i Gaza.”

Med allt detta sagt; även om vi accepterar Hamas dödstal som de är, och jämför dem med Israels siffror över antalet döda Hamaskrigare, blir förhållandet cirka 1:2, det vill säga två civila dödsoffer per död kombattant. Det kan låta fruktansvärt, men enligt ett pressmeddelande från FN i maj 2022 så utgör civila generellt 90 procent av alla dödsfall i krig (1:9).

Det råder ingen tvekan kring att OM Israel skulle vilja utplåna hela Gazas befolkning, så har de den militära kapaciteten till det. I stället anstränger de sig hårt för att minimera antalet civila dödsfall. Före sina attacker har IDF ringt nästan 6.000.000 förinspelade telefonsamtal, skickat mer än 4.000.000 sms, släppt ner mer än 1.500.000 flygblad samt ringt nästan 20.000 personliga samtal, allt för att varna Gazas civilbefolkning för de förestående angreppen och uppmana dem att avlägsna sig från områdena ifråga.
Hamas däremot uppmanade folket att vara kvar. Hamas har ingen som helst respekt för civila, varken för Israels eller sina egna. De använder kontinuerligt sin egen civilbefolkning som mänskliga sköldar genom att förlägga sina kommandocentraler, raketavfyrningsramper och vapenlager i, intill och under moskéer, skolor och sjukhus (detta är för övrigt ett krigsbrott). Det är alltså Hamas som väljer att göra civilsamhället till en krigsplats och det är därmed de som bär ansvaret för de civila dödsoffren i Gaza.
Således är det bortom all logik att jämföra Israel med Nazityskland.

Zacharias Fjellander
Master i judaistik
Gustaf Widén svarar:
Insändarskribenten missar själva essensen i min text, som var ett försök att analysera människans förmåga att förtränga det som sker i ondskans namn.

Många valde att inte se nazismens våld, på samma sätt agerar de som blint försvarar Israels agerande i dagens Gaza. Att kritisera staten Israel har verkligen ingenting med antisemitism att göra. Det är sant att Hamas styr informationen om döda palestinier, men organisationer som WHO och FN:s organ för samordning av humanitär hjälp är ense om att uppgifterna som helhet är trovärdiga. Och de är i sanning fruktansvärda: över 25.000 offer, de flesta civila, varav åtminstone 11.000 barn. FN talar om ”en hel generation förlorade barn” i Palestina och om israeliska soldaters ”oerhörda kränkningar av mänskliga rättigheter”.

Hittat fel i texten? Skriv till oss