Foto:

AI ger oss stora möjligheter

I dag möter vi en omvälvande utveckling där ojämlikhet antar en ny form – det digitala och framfarten av AI. Teknologin har öppnat dörrar till nya möjligheter, men samtidigt har den också skapat en klyfta som inte får ignoreras.

Vi står vid ett skifte där vår relation till teknologi omdefinieras. Att våga utforska det nya är avgörande, men det är lika viktigt att inte blunda för dess potentiella risker. Att använda tekniken på ett smart sätt kräver inte bara mod utan även förnuft och ansvar. En av de mest påtagliga förändringarna är hur artificiell intelligens (AI) infiltrerar och förändrar olika aspekter av vår tillvaro. Frågan som reser sig är: Hur påverkar AI offentlig sektor? Vilka uppgifter kan automatiseras och vilka bör vi överlåta till denna nya teknologi?
Att se AI som en superkollega är ett steg mot att omfamna dess potential. Med en förmåga att öka effektiviteten med 12 procent och förbättra prestationen med 40 procent, är det hög tid att inleda resan tillsammans med denna teknologiska partner. Konsten att ställa de rätta frågorna och använda vårt kritiska tänkande blir nyckelfaktorer framöver. Vårt omdöme blir vår superkraft i denna digitala transformation. Här är seniorkunskap och särskilt en lång arbetslivserfarenhet framgångsfaktorer. Framtidens styrkor kommer att vara de som kan kombinera nytänkande, konstnärlighet, social och förhandlingsförmåga, övertygelsekraft och medkänsla.
Denna utveckling är inget mindre än mindblowing. Det är hög tid att vi som samhälle öppet diskuterar konsekvenserna av de digitala kliven. Vi kan inte längre blunda utan det är dags att ta utvecklingsfarten på allvar och skapa en framtid där teknologi och mänsklighet går hand i hand för en mer inkluderande och ett progressivt Åland.

Sara Kemetter (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss