Jag är hemma på ön. Det är fint. Jag har längtat hem till Åland, så in i helsicke! Som politisk nörd har jag sett fram emot kommande val.

Det första jag ser av kommande val är Centerns kandidater till lagtinget vinkande till mig. Eller, vänta nu? Vinkde de till alla bilister?

Jag tror säkert att Centern vinner valet. De vinkade till fler bilister än något annat parti. Jag är djupt imponerad av Veronica Thörnroos analys av läget. Tänkte hon: ”Ju fler jag vinkar till, desto fler röster får jag?”.

Är det allt Centern bjuder på? Ett splittrat parti. Kandidater som vinkar till bilar?

Var är de kloka krafterna som till exempel Roger Nordlund? Sitter Roger hemma och vinkar till sig själv?

Är detta det Centern som ska vinna valet om två veckor? Genom att vinka? Tror Center att jag är en idiot?

Uppenbarligen är det så. Jag blir deprimerad. Jag hade hoppats på mycket, mycket mer av vännen Veronica.

Mats Sandberg

debattör

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare