Om jag tidigare har varit sur på Rainer Juslin (Lib) i fråga om sättet vi välkomnar våra ungdomar hem till öarna så är jag i stället glad över hans kloka ord om behovet av en tunnel till Föglö (insändare 21/9).

Det är därför oerhört synd att Rainer valt att kandidera för Liberalerna som inte skyr några medel–varken i fråga om miljö eller pengar–för att Föglöborna aldrig ska få en fast förbindelse. Den som tror på löftena om att Gripö-bron ska följas av en tunnel är nämligen mer än lovligt naiv.

Problemet för Föglöborna är därför att en röst på Rainer Juslin får en helt motsatt effekt än vad som Lib-kandidaten säger sig stå för. Juslin är alltså uppställd för fel parti i alla fall för alla oss som vill ha en tunnel mellan Svinö och Degerby.

Andra tunnelanhängare som moderaten Jörgen Strand kämpar med samma dilemma. Hans parti MSÅ är lokomotivet i det absurda kortruttsprojektet och försöker till och med förhindra att kommande lagting har inflytande över 66 miljoner av skattebetalarnas pengar.

Sammantaget gör allt detta att även väljarna ställs inför ett dilemma: sätta sin röst på en person de tror på men samtidigt medverka till att tiotals miljoner slösas bort för att förkorta ett färjpass? Dessutom ett projekt som inte ens brukarna själva vill ha!

Harry Jansson (C)

Lagtingsledamot

I veckan släpptes den senaste prognosen för den ekonomiska utvecklingen i EU.

De obundna politikerna Bert Häggblom och Marcus Måtar processar på arbetstid mot landskapet – samtidigt som de sitter i landskapets lagstiftande församling! Det skulle knappast fungera i Sveriges eller Finlands riksdag.

Vi är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Den lagstiftande (riksdag/regering), den dömande (oberoende domstolar) och den granskande makten (media), är tre mycket viktiga grundbultar i vår demokrati.

För det första, om man har riktade påståenden mot skärgårdsbor och andra kraftfulla åsikter ska man nog ha modet att underteckna med eget namn, annars bryr sig ingen.

Redan 2009 föreslog jag i en motion på Centerns julstämma ett offentligt sektoriellt samarbete på Åland. Inga kommunsammanslagningar behövs för det, eller ens en tunnel till Föglö. Det räcker med samarbete.

Ett ben i politiskt beslutsfattande och ett i näringslivet, är ingen lätt balansgång. Media och allmänheten synar de två rollerna och är känsliga för övertramp.

Ålands lagting säger i dag fredag ja till en förnyelse av det ekonomiska systemet och en höjd klumpsumma.

I flera länder uppmärksammas den här veckan barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Detta är något som vi också vill uppmärksamma här på Åland.

Enligt stadens förvaltningsstadga § 10 kan fullmäktigeledamot till stadsledningen (eller stadsstyrelsen) ställa en kort skriftlig fråga i ett ärende som gäller stadens verksamhet, förvaltning och ekonomi.

Fantastisk insändare du skriver de 12 februari Ann-Catherine Renfors (”Att ge läxor är som ett misslyckande”).

Läxor, denna uråldriga metod som heter läxor. Jag begriper mig inte på vad som är själva idén, tanken med detta?

Tack du anhöriga som skrev om krisen på Trobergshemmet. Allt stämde precis.

Leije Portnoj

Det är inte ett lätt jobb att sitta i landskapsregeringen och andra beslutsfattande myndigheter. Många svåra beslut ska tas och det är omöjligt att göra alla nöjda.

Fler insändare