Det är med glädje vi kan läsa att Mariehamn blir utan helikopterbuller och utsläpp av 3,5-7 ton växthusgaser denna sommar. Samtidigt bekymrar vi oss över hur staden kommer att hantera motsvarande frågor i framtiden. Vi är måna om Mariehamns profil som en småstadsidyll med närhet till naturen, som vi alla gemensamt värnar om. Vi vill bygga attraktionskraft och ekonomisk verksamhet genom hållbara verksamheter.

Det är upp till oss stadspolitiker att visa ledarskap genom strategier, beslut och anvisningar. Mariehamns stad har en fin miljöpolicy men helikopterhistorien visar att det varit svårt att omsätta den i praktiken. Vi kommer därför att arbeta för att staden ska få ett regelverk på plats så att sådana typer av beslut utgår från miljöpolicyn i framtiden.

Det minsta staden bör göra i samband med beslut är att ställa sig frågan: På vilket sätt gör detta beslut att vi närmar oss eller fjärmar oss från det strategiska målet om en hållbar stadsutveckling? På det sättet avser vi göra Mariehamn till en ännu mer attraktiv plats att bo på, både för nuvarande och framtida invånare.

Hållbart initiativ Mariehamn

Ola Sundberg

Alfons Röblom

Arn-Henrik Blomqvist

Caroline Pipping

Fredrik Schwartz

Gunda Åbonde

Peter Ekholm

Rauli Lehtinen

Simon Holmström

Susanne Vävare

Therese Karlsson

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare