En av mina visioner har länge varit att upprätta ett Maritimt center i Östra hamnen, kanske i anslutning till Mariebad för synergieffekter? Under många år har jag sett båtuthyrningar, jetskiuthyrning, parasailing, båtcharter med mera komma och gå på Åland. Administration, marknadsföring och logistik har varit så kostsam och krävande att det inte gått runt.

Ponera ett center som tar hand om all utrustning och bokningar för företagarna på ett ställe och som verkligen syns för turisterna. Centret kunde även sköta alla fiskeguiders bokningar och vara central plats där kunderna hämtas och lämnas. Guiden kan även beställa matkorg från restaurangen och kunderna kan fast köpa egen fiskeutrustning på plats om de vill.

Vi har en fantastisk skärgård, ”Ålands guld” eller vad man vill kalla det, men det är svårt att få uppleva den både för turister och ålänningar om man inte har egen båt. Tänk om landskapsregeringen skulle göra lite som Venedig. De skulle årligen betala för att det ska finnas ett antal ”statligt” anställda båtförare som kör omkring turister i sina båtar som taxi.

Även många marknadsförda turer, som exempel: lunch på Rödhamn, båttaxi från Västra hamnen till Marincentret eller Hotell Arkipelag, eller varför inte turer ut till golfbanan i Kastelholm. Det går inte att beskriva hur fint det är att få åka motorbåt ut till golfbanan en tidig sommarmorgon för att ta i land i Slottsundet och sedan traska upp till klubbhuset, en helt fantastisk upplevelse!

Tänk er att centret även hyr ut båtar som Airbnb! Ålänningar som vill tjäna en extra slant på sin båt som bara ligger och skvalpar, kan hyra ut den då den inte används.

Tänk er om alla båtälskande ålänningar som gärna är ute på sjön under helgerna har ett schema där turister kan boka in sig via centret och föraren kör ut turister till specifika mål som de själv angett och marknadsfört via centret?

Plötsligt är skärgården mer levande och nåbar för alla!

Björn Hägerstrand (MSÅ)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Jag tror Göte Winé gjorde misstaget att skriva av sig när han var som mest upprörd. Hade han läst om första stycket i min insändare hade han kanske sansat sig.

Som en god vän till mig sade: ”Politikerna borde fokusera på politiken och konkreta förslag i stället för att bara hugga och leta fel på varandra”. Så kände jag precis när jag såg debatten från Alandica.

Vad du kan förvänta dig av mig som lagtingsledamot:

• Jag vill jobba för ett åländskt kulturinstitut som inkluderar musik, dans, teater, konst och ett kulturcentrum som stödjer föreningslivet och skärgården.

Högljudd kritik har ofta riktats mot stadsplaneringen. Ingenting händer sägs det. Den kritiken kommer alltmer på skam. Det händer mycket och bra saker i staden.

Hej ålänningar! Jag kommer inte till er med en storstadsmänniskas arroganta attityd att ålänningar är få och små.

Ett fortsatt vitalt näringsliv kräver att vi vänder

blicken framåt.Milton Friedmans ideologi om att företagens enda moraliska skyldighet är att generera värde åt aktieägarna är död.

Svinryggens deponi Ab söker förnyat miljötillstånd för anläggningarna vid Svinryggen, eftersom miljötillståndet från 2005 ställer tillståndsvillkor, bland annat för behandling av lakvatten, vilka ännu inte har verkställts.

Fler insändare