En av mina visioner har länge varit att upprätta ett Maritimt center i Östra hamnen, kanske i anslutning till Mariebad för synergieffekter? Under många år har jag sett båtuthyrningar, jetskiuthyrning, parasailing, båtcharter med mera komma och gå på Åland. Administration, marknadsföring och logistik har varit så kostsam och krävande att det inte gått runt.

Ponera ett center som tar hand om all utrustning och bokningar för företagarna på ett ställe och som verkligen syns för turisterna. Centret kunde även sköta alla fiskeguiders bokningar och vara central plats där kunderna hämtas och lämnas. Guiden kan även beställa matkorg från restaurangen och kunderna kan fast köpa egen fiskeutrustning på plats om de vill.

Vi har en fantastisk skärgård, ”Ålands guld” eller vad man vill kalla det, men det är svårt att få uppleva den både för turister och ålänningar om man inte har egen båt. Tänk om landskapsregeringen skulle göra lite som Venedig. De skulle årligen betala för att det ska finnas ett antal ”statligt” anställda båtförare som kör omkring turister i sina båtar som taxi.

Även många marknadsförda turer, som exempel: lunch på Rödhamn, båttaxi från Västra hamnen till Marincentret eller Hotell Arkipelag, eller varför inte turer ut till golfbanan i Kastelholm. Det går inte att beskriva hur fint det är att få åka motorbåt ut till golfbanan en tidig sommarmorgon för att ta i land i Slottsundet och sedan traska upp till klubbhuset, en helt fantastisk upplevelse!

Tänk er att centret även hyr ut båtar som Airbnb! Ålänningar som vill tjäna en extra slant på sin båt som bara ligger och skvalpar, kan hyra ut den då den inte används.

Tänk er om alla båtälskande ålänningar som gärna är ute på sjön under helgerna har ett schema där turister kan boka in sig via centret och föraren kör ut turister till specifika mål som de själv angett och marknadsfört via centret?

Plötsligt är skärgården mer levande och nåbar för alla!

Björn Hägerstrand (MSÅ)

kandidat i lagtings- och kommunalvalen

I onsdagens tidning skriver Pernilla Karlsson att det var ”några timmars” avbrott för en avdelning på

lördagen. Jag vet inte var den uppgiften kommer ifrån.

Ålands offentliga ekonomi var svag långt före coronapandemin. Finansministeriet gav för ett par veckor sedan ut en gedigen rapport om de finska kommunernas situation och utmaningar.

Så var ännu ett skolår till ända, men inte vilket skolår som helst. Vårterminen har inneburit utmaningar som ingen kunnat fantisera om, för alla inblandade parter.

Under senare tid har lärarnas behörighetskrav diskuterats på insändarplats.

Jag har under en längre tid följt med debatten om discgolfbanan i Mariehamn med stor sorg. Jag var initiativtagare och projektledare för discgolfbanan 2018 i Badhusparken.

Det har framgått i media att Föglö kommun har återigen vänt sig till Ålands landskapsregering i en fråga som trots flertal initiativ inte fått sin lösning. Frågan gäller servicenivån vid Överö färjfäste.

När man som anhörig ringer till Trobergshemmet för att avtala tid för träff med sin gamla mor så får man först svaret att det går bra klockan två, vilket är om cirka en timme.

Häromdagen såg jag ännu en överkörd igelkott. Vem körde på den? Såg du den inte? Körde du för fort? Eller satt du och stirrade på mobilen eller pratade i den samtidigt som du körde?

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger att: ”Oron i samhället gör mig bekymrad”. Du borde förstå att människor har anledning att känna oro.

Den här regeringen har stått och trampat vatten ett tag nu.

Enligt företagsekonomiska principer ska cirka 10 procent av företagets omsättning vikas för administrativa kostnader och vinst. Jag har länge funderat över om den principen också följs inom offentlig sektor.

Vi är nu inne i en tid då dagstidningarna återkommande rapporterar om bränder i skog och mark.

Diskussionerna går för nuvarande heta framför allt på Facebook runt den av Lions Club Mariehamn/Lions Finland till Mariehamns stad donerade 9-håls discgolfbana som sedan i fjol är anlagd i Badhusparken, det vill säga inom ett allmänt park- och grö

Fler insändare