I dagens värld finns människor som sysslar med symbolpolitik, eftersom de inte har förmågan att göra verkliga, reella insatser för människorna och samhällena där de lever. Det är dessa outsiders, som ägnar sig åt att kräva meningslösa nermonteringar av statyer med berömda personligheter, som gjort intryck i samhället på sin tid. Det tål inte de missanpassade och frustrerade.

Till dessa kortsynta själar ansluter sig ligister, ännu mera dödgrävare i samhällets sumpmarker, vars intresse är att riva ner, krossa och förstöra det andra har skapat. De har inte förmågan att åstadkomma något positivt i detta samhälle.

Själva en produkt av tidsandan, tycks de inte begripa vad tidsanda är, då de bråkar om namn på historiskt viktiga personer – till exempel Linné, som fått ett universitet uppkallat efter sig – utan att förstå att dessa personer och deras verk ska ses och förstås i den tid då de levde och inte lägga dagens uppfattningar och värderingar på dem.

Black Lives Matters-rörelsen tycks vara befolkad av en del av dessa de misslyckades skara, som blir en plåga för de samhällen de terroriserar, bränner och förstör oskyldiga människors byggnader, bilar, verk med mera. Hur kan någon tro att man åtgärdar fattigdomen i världen genom att bränna byggnader och välta statyer? Vilka sympatier tror de att de väcker hos den förnuftiga och sansade delen av befolkningen? De stämplar sig själva som vettvillingar och väcker antipatier.

Alf Ronnby

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare