Ukrainaplatsen, manifestation mot kriget på årsdagen, Ukrainakriget,  *** Local Caption *** @Bildtext:Många barn som flytt från Ukraina med sina familjer är med under demonstrationen. Här är Dima Kolesnyk och Anna Lytvynova.
Den dagliga demonstrationen utanför ryska konsulatet i Mariehamn är ett värdigt sätt att visa Ukraina sitt stöd. På bilden från februari syns bland annat Dima Kolesnyk och Anna Lytvynova.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Ukraina behöver vårt verkliga stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vädjar om fortsatt stöd under sitt historiska besök i Helsingfors och i Mariehamn passar några dårar på att ge Ryssland propagandamaterial genom att kasta en ölflaska på ryska konsulatet. Det är både dumt och kontraproduktivt.

Det är inte svårt att hitta likheter mellan Ukrainas ursinniga försvarskamp mot det invaderande Ryssland i dag, och Finlands lika ursinniga kamp mot röda arméns försök till intåg under vinterkriget. Hur man trots svårt numerärt underläge men beväpnad med mod och obändig frihetsvilja lyckats hålla den mångdubbelt större angriparen stången.

Därför kändes Volodymyr Zelenskyjs snabbesök på det nordiska toppmötet i Helsingfors i onsdags extra betydelseladdat.

I en intervju med Svenska Yle pekar den tidigare ambassadören och Rysslandsexperten René Nyberg på tre nyckelfaktorer: För det första sökte sig Finland till Nato och blev medlem efter att Ryssland hade attackerat Ukraina. För det andra påminner Putins ifrågasättande av Ukrainas rätt att existera om hur Stalin ifrågasatte Finland under vinterkriget. ”Det tredje som också är viktigt är att ingen i väst trodde att Finland skulle klara sig mot den röda armén. Det samma gällde Ukraina, ingen trodde att de skulle kunna stoppa den här attacken”, säger Nyberg.

Andri Jermik, president Zelenskys kanslichef, konstaterade i en kolumn i onsdagens Helsingin Sanomat att man i Kiev ser Finlands Natomedlemskap som en viktig milstolpe för såväl säkerheten i Europa som för ukrainarnas egen kamp.

Omvärldens stöd förblir fundamentalt för att Ukraina ska orka hålla ut och dessutom inleda den förväntade våroffensiven för ta tillbaka förlorad mark. Hjälpen behöver utökas ytterligare inför detta och Nordens roll är viktig. De nordiska länderna hör till de största hjälpgivarna i förhållande till sin storlek. Hittills har vi bidragit med sammanlagt sex miljarder euro i militär och övrig hjälp.

Någon fredlig lösning på konflikten är svår att se. René Nyberg framhåller en otäck skillnad mellan Stalin och Putin. Stalin visste när han skulle sluta. När vinterkriget var på väg att utvidgas valde Stalin att förhandla med Finland. ”Putin tycks inte vara förmögen att ändra sin kurs”, säger Nyberg.
Ukraina ser vägen till trygghet i att komma med i EU och Nato. President Niinistö förklarade i onsdags att det är viktigt med ett uttalat samstämmigt stöd från samtliga Natoländer vid toppmötet i Vilnius i sommar, även om Ukrainas medlemskap inte kan genomföras medan de är i krig.

Att kasta ölflaskor och riva ned brevlådor på konsulatet här i Mariehamn är motsatsen till att visa det stödet. Det är bara korkat och kontraproduktivt eftersom det ger Ryssland möjligheten att utmåla sig som ett angripet offer. Alla sådana incidenter används i den inhemska ryska propagandan för att lura den ryska befolkningen om skuldfrågan. Det bästa sättet att visa stöd här på åländsk mark är att fortsätta de värdiga eftermiddagsdemonstrationerna utanför konsulatet och fortsätta skänka förnödenheter.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss