Foto:

Res inte på sportlovet – fira på hemmaplan

Det vankas sportlov och suget efter att resa ökar. Men nu är inte tiden för onödiga nöjesresor. Ställ in!

”Jag tror att om man är försiktig och följer reglerna så är det okej att resa”. Det säger en ålänning som är på väg till fastlandet för att fira sportlov på en finsk skidort.

För många familjer är det tradition att resa på sportlovet för att komma undan vardagen och ladda sina batterier. I år avstår de allra flesta från sol- och baddestinationer, men det är en ordentlig vinter och skidcentren förbereder sig på tillströmning.

Problemet är att vi befinner oss i ett läge där vi inte får släppa på restriktionerna, hur mycket vi än längtar efter att slippa begränsas av corona. Det finns formellt hårdare krav kring resande till Sverige än till Finland, men varje resa från det egna sjukvårdsdistriktet kräver ett lika noggrant övervägande.

Epidemiläget i Finland är splittrat, det präglas av regionala skillnander som förändras i snabb takt. I veckan fick vi ett tydligt lokalt exempel på hur hastigt läget kan svänga då det upptäcktes ett kluster av covid-19. Ålands hälso- och sjukvård tog till omedelbara åtgärder för att bryta smittkedjan och satte 150 personer i karantän.

Något som väcker de finska myndigheternas oro är de muterade virusen. Inget tyder på att virusmutationerna skulle vara extra farliga, men de är mer smittsamma och är på så sätt ett stort bekymmer. Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt uppger att den brittiska virusvarianten har spridit sig och i dag kan stå för upp till hälften av alla deras fall. Enligt de senast uppdaterade siffrorna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) har 22 fall av den sydafrikanska mutationen upptäckts i Finland, och ett fall av den brasilianska virusvarianten.

Tidigare i veckan rapporterade det finländska laboratoriet Vita Lab att man har hittat en ny unik virusvariant i södra Finland. Ännu vet man inte om den inhemska mutationen påverkar smittsamhet, immunitet eller vaccineffekt. Mutationen är dock sannolikt svårare att upptäcka vid covidtest, enligt finska forskare.

Incidenstalet i Finland är fortsatt högt, 92 fall per 100.000 invånare, rapporterar THL. Taneli Puumalainen, överläkare vid THL, menar att virusvarianterna inte är det enda som ligger bakom det eskalerande läget. Delvis kan virusvarianterna vara en bidragande orsak men det går också att ana en coronatrötthet hos många och man orkar inte följa rekommendationerna, säger Puumalainen.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) uppskattar att det bara är frågan om dagar innan THL föreslår att vi går över till nivå två i strategin för att bekämpa coronaviruset, vilket skulle innebära en större mängd restriktioner i hela landet.

Det går att uppfinna alla möjliga ursäkter till varför just den egna aktiviteten utanför Åland skulle vara okej, rekommendationerna är inte heller bindande.

Det finns också fullt godtagbara skäl – du kanske arbetspendlar, ska genomgå vård eller har trängande familjeskäl.

Men till dig som är på väg bort från Åland för en nöjestripp eller aktivitetsresa, använd förnuftet och tänk efter ett varv till. Ställ dig frågan: är det här är en resa jag behöver göra?

Betänk också att när många turister åker till skidorter samtidigt ökar risken för att den lokala sjukvården överbelastas. Under vintersäsongerna drabbas skidåkare av frakturer och hjärnskakningar, det är redan pressat i vissa distrikt med personal som går på knäna och det finns mindre sjukhus som inte är dimensionerade för ett ökat tryck.

Nu finns det anledning för alla att anstränga sig för att följa rådande rekommendationer extra noga. Visst kan det locka med vinteraktiviteter utanför Åland. Men i år är det bättre att fira sportlov i hemknutarna.

Hittat fel i texten? Skriv till oss