Trots att företagare behöver vila och tid med familjen finns starka argument för att hålla öppet på söndagar under den korta turistsäsongen. Detta skulle möta turisternas förväntningar, förbättra deras upplevelse, öka intäkterna och stödja den lokala turistnäringen.
<@Fotograf>iStock
Trots att företagare behöver vila och tid med familjen finns starka argument för att hålla öppet på söndagar under den korta turistsäsongen. Detta skulle möta turisternas förväntningar, förbättra deras upplevelse, öka intäkterna och stödja den lokala turistnäringen.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Håll restaurangerna öppna för en bättre turistupplevelse

Stora evenemang som Alandia Cup lockar många besökare och skapar en stor efterfrågan på mat och dryck. Att hålla restaurangerna öppna är avgörande för att möta denna efterfrågan och säkerställa att besökarna får en positiv upplevelse av Åland.

Mariehamns service under sommarens stora fotbollsfest Alandia Cup, som i år lockat rekordmånga deltagare, väcker diskussion – och ögonbrynshöjningar.

”Ok. Alandia Cup, var det 130 lag? Det blir 1.500–2.000 pers inklusive föräldrar. Det måste ha varit helt okänt här i stan för nu var ju allt söndagsstängt. De få ställen som hade öppet fick rätt bra omsättning dock. Skärpning!”, skriver Anders Gustafsson i Facebookgruppen Åland Ekonomi.

Okej, vi fattar. Att hålla stängt en dag i veckan har sina poänger. Företagare och deras personal behöver tid för återhämtning och vila. Många är småföretagare som jobbar häcken av sig hela veckan och söndagar är kanske den enda chansen att få umgås med familjen och leva ett ”normalt” liv.

Men, låt oss tala klarspråk – turistsäsongen är kort och intensiv, och det är nu företagare jobbar och tjänar pengar.

Tänk dig en turist från en stad där restauranger och butiker är öppna sju dagar i veckan. Hen kommer hit, redo att äta gott och spendera pengar, men möts av stängda dörrar. Besvikelsen är total. Det påverkar viljan att återvända och rekommendera Åland som resmål.

Och sedan har vi evenemang som stora fotbollsturneringar där antalet besökare ökar kraftigt. Att hålla stängt under sådana helger ger ett icke-välkomnande intryck, och det är som att säga ”nej tack” till pengar som bara väntar på att spenderas. Missade intäkter under den korta turistsäsongen är kritiska.
Att inte hålla öppet alla dagar när efterfrågan är som högst är inte bara att missa chansen att tjäna pengar, det leder också till överbelastning av de få öppna ställen som finns. Detta skapar stress för både personal och kunder.

Genom att visa att Åland är en plats där service är tillgänglig under turistsäsongen, får Åland ett rykte om sig att vara en destination som alltid är redo att ta emot besökare.

En bekväm upplevelse för turister ökar deras totala nöjdhet, vilket i sin tur leder till positiva recensioner och rekommendationer. Och vem vill inte ha goda recensioner?
Det finns trots allt de som har öppet, men för att verkligen lyckas krävs en större helhet där fler butiker och restauratörer håller öppet. Några enstaka proaktiva företagare kan inte förändra detta på egen hand.
Att hålla serveringarna öppna är ett sätt för Åland att optimera sin korta turistsäsong och säkerställa att turisterna får en så positiv och komplett upplevelse som möjligt. Det är viktigt för att stöda och utveckla den lokala turistnäringen, och kan i slutändan vara avgörande för turist-Ålands framtid.

Linda Blix

tel: 26 640

Hittat fel i texten? Skriv till oss