En behövlig jul

Foto:
Ett annorlunda år går mot sitt slut, men först ska vi ta tillvara julen. En jul som inte liknar tidigare års men som är minst lika viktig.

Årets jul blir inte som den brukar. Vi är många som är vana med att julen är den tiden på året när familjen äntligen kan samlas – men så blir det inte i år. Alla kommer inte kunna träffas på grund av karantänsregler. Och många är de ålänningar och familjer som inte kommer att kunna samlas eftersom man lever på olika platser runt om i världen.

Det blir helt enkelt ett annorlunda firande och många gånger i mindre sällskap. Men det kommer fortfarande vara jul och behovet av julen är kanske större än vanligt.

På många sätt är det en lättnad att året går mot sitt slut. För den annorlunda julen är trots allt bara en del av många andra saker som är annorlunda med det gångna året. Och även om inte mycket i realiteten ändrar i och med årsskiftet, så är det en nystart. En nystart där vi så småningom går in i en tid med massvaccinering och med hoppet om en snar återgång till det någorlunda normala.

Även om julen inte i år blir vad den varit så är det en tid för reflektion. En tid för oss alla att stanna upp och fundera på vad som på riktigt är viktigt för oss och våra nära och kära. För även om det har varit en utmanande tid och fastän ett flertal utmaningar ännu är att vänta har vi mycket att vara tacksamma för.

Åland har än så länga klarat sig lindrigt från pandemins värsta fasor. Visst står många inför en osäker framtid, men vi är förhållandevis friska och vi har en vardag här på våra kära öar. Det är få förunnat i den tid vi lever i och det ska vi skänka en tanke av tacksamhet.

2021 blir ett år där möjligheter ges och där vi börjar se ljuset på andra sidan pandemimörkret. Vad framtidens prövningar har att bjuda på vet vi inte, men vi har alla möjligheter att vara med och påverka morgondagen. Alla på vårt eget lilla sätt. Det är viktigt att komma ihåg och det är även något som synts ute i det åländska samhället. Ålänningen och Åland är något av en uppfinningarnas moder och vi hittar vägar framåt. Se bara på alla lösningar och nya idéer som kommit fram de senaste året. Allt från discgolfbanor till olika finansieringsmodeller för företag.

Ta nu vara på helgerna som kommer och unna er lite ledighet och lugn. Det är vi värda efter ett år som detta. Låt oss ta chansen till återhämtning och reflektion. För vi behöver det. Både som människor som medmänniskor.

Kom även ihåg, att om man inte kan fira tillsammans i samma rum så kan man fortfarande fira tillsammans, men på varsitt håll genom alla möjligheter som tekniken ger.

Det är klart att man kanske inte får den där varma kramen av en nära och kär – men den tiden kommer att komma.

Oavsett hurdan jul du kommer att fira och oavsett var, önskar vi på Ålandstidningen er alla en skön jul med mycket kärlek och värme. God jul!

Hittat fel i texten? Skriv till oss