Foto:

Vem är ”woke”?

I en insändare i Ålandstidningen skriver René Janetzko om begreppet woke, men det är oklart vad han menar med det uttrycket. Enligt Merriam Webster betyder ”woke” något i stil med ”vaken och observant på samhälleliga frågor, speciellt sådana som berör social och rasmässig ojämlikhet”. Det är således oklart vad han menar?
Är det dåligt att vara medveten om sociala orättvisor? Eller är det så att René tänker på den definition av ”woke” som Donald Trump använder? I Trumps värld är ”woke” ett pejorativt begrepp som betecknar i stort sett alla som han en annan åsikt än han?

En annan sak som jag blir så hjärtligt trött på är detta ständiga prat om att de blivit ”tystade”. Det finns skribenter som verkar tillbringa hela dagarna med att bre ut sig i insändarspalter, sociala media, tv och radio om hur de blivit ”tystade”. Inte ett uns av ironi där. Numera har detta ett alldeles speciellt namn, MMD Male Media Disorder eftersom det är främst män som lider av det.
Naturligtvis får dessa personer ha vilka åsikter de vill. Vi har åsiktsfrihet, men det finns inga som helst lagar som säger att vi behöver lyssna på dem. Det finns inga lagar som säger att en tidning måste trycka alla insändare. Det finns inga lagar som föreskriver att en tidning måste trycka din insändartext utan redigeringar. Om du som person uttrycker dig grovt misogynt eller rasistiskt då du är bortbjuden så blir du inte bjuden igen (annat än av likasinnade).

Om man eftersträvar en konstruktiv diskussion, vilket René säger sig göra kan man börja med att undvika pejorativer. Man bör undvika att kalla sina meningsmotståndare för ”barnsliga” och framförallt bör man undvika de enorma halmgubbar som René så gärna pryder sina resonemang med. Med halmgubbe avses att man, I stället för att diskutera samhällsfrågor, så konstruerar man en fiktiv person eller organisation, med extrema åsikter, halmgubben och debatterar mot denna.

Jag är god vän med många personer som är ”konservativa” och jag tror att få skulle känna igen sig i den konservatism som URD ger uttryck för i sina insändare. I själva verket ska man akta sig för de breda generaliseringar som jag ser i Renés insändare. Det finns gott om ”konservativa” som inte är homofober eller misogyna exempelvis.
Framförallt tycker jag att URD skall ta sig en funderare och fråga sig själva: ”Baserar sig verkligen mina åsikter på konservatism eller religion, eller är det så att det är mina fördomar som talar”.
Anders Gustafsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss