Foto:

Väntade en timme på mat som aldrig kom

Min vän och jag åt middag på en av stadens restauranger i fredags. Förutom vi två var antalet gäster i salen sex, fördelade på två bord. Ungefär tio minuter efter att vi satt oss började det finskspråkiga sällskapet på fyra personer vid fönsterbordet skruva på sig och titta på klockan. Vi hörde att de sade att nu hade de väntat nästan en timme.

En stund senare reste sig en av damerna i sällskapet, gick fram till disken där de tre i salspersonalen höll till och sade att nu vill hon betala för de tänker gå. Hon sade också att de väntat en hel timme på maten. Nu hade de tröttnat på att vänta.

Den i personalen som uppenbarligen hade mest ansvar slog in både sällskapets drycker och den beställda maten i kassaapparaten och meddelade slutsumman varpå gästen bestämt meddelade att hon absolut inte tänkte betala för mat som de inte fått. Kommentaren från personalrepresentanten var då ”Men jag trodde att ni hade ätit”.

Nu började också vi skruva på oss. Det här började bli pinsamt.

Gästen slapp betala för maten som sällskapet aldrig fick. Men inte ett ord till ursäkt eller förklaring fick de. Vi kände att vi behövde säga att det absolut inte går till så här på alla åländska restauranger och gav dem också tips om var de kunde stilla hungern.

Hur kan det vara möjligt att tre salspersonal inte har någon som helst koll på att fyra av de endast åtta gästerna väntat, och väntat, och väntat på sin mat? Ringde det ingen klocka hos den i personalen som fyllde på vin i gästernas glas vid bordet att det inte kommit in någon mat trots att 30, 40 och 50 minuter gått? När vi frågade vad det berodde på att de fyra gästerna aldrig fick sin mat blev svaret att kommunikationen (bongandet ?) med köket inte fungerat. Men kanske man då kunde ha talat med dem i köket och frågat var maten dröjer.

Alla kan misslyckas och göra fel. Om restaurangen är proppfull av gäster och personalen är stressad är det förståeligt att misstag kan ske. Så var inte fallet den här gången. Och jobbar man i servicebranschen måste man kunna förklara och be om ursäkt när det blir fel. Det korrekta i det här fallet hade varit att be om ursäkt för förseningen och som kompensation bjudit på till exempel efterrätt eller måltidsdryckerna.

Så kom igen restaurangen, bättre kan ni! Åland behöver sina gäster och dem måste vi ta hand om.

Min vän och jag fick jättegod mat, serverad av en trevlig person. Men lite konstig eftersmak blev det ändå.

Kerstin Österman

Hittat fel i texten? Skriv till oss