Foto:

Undantag eller inte?

Varför ska Åland ha en massa egna regler i detta pandemiläge? Det blir bara råddigare och råddigare ju mer de försöker förklara. Som medborgare följer man ju med i vad som händer på fastlandet. Om man använder ordet undantagsförhållanden borde det gälla hela landet och att Finlands regering bestämmer då. Snart orkar vi inte följa med vad som gäller här när LR och lagting ska gå in och ta andra beslut och röra till allting. Ingen borde behöva fråga vad som gäller, det borde vara glasklart.

Sen skulle jag också önska att ni politiker slutar använda namnet Finland när ni menar fastlandet. Det blir också råddigt. Landet vi bor i heter Finland. Åland är bara ett av många landskap i det landet. Använd fastlandet eller övriga landet när ni menar det.

Det är också skillnad på näringsliv och studerande. I ett pandemiläge får man väl stå sitt kast. Att studera i Sverige eller att arbetspendla är ett eget beslut, som var och en måste inse kan stöta på hinder i någon form som just nu i detta pandemiläge. Rimligtvis ska det vara enklare att röra sig inom landet än över landsgränser.

Vilka skarpa rekommendationer gäller sen länge? Var det inte att avhålla sig från resor som inte är nödvändiga, som till exempel nöjesresor och vanliga familjeärenden? Julfirande och sportlovsfirande ingår i detta, så resor borde vara väldigt sällan förekommande nu. Nog många som i snart ett års tid önskat att man testat alla inresande, då det är så smittan kommer in. Tycker inte att ÅHS och politikerna är på samma hårda linje som många av oss andra. Önskar att man börjar med snabbtest för alla inresande när snabba och pålitliga sådana finns.

Ålänningar är också finländare

Hittat fel i texten? Skriv till oss