Foto:

Sprid inte osakligheter och osanningar, Wallgren

Filosofen och den aktiva Socialdemokraten Thomas Wallgren kommer med ett grundlöst och osakligt utspel om att jag skulle ha blivit förd bakom ljuset i grundlagsutskottets behandling av gränssäkerhetslagen. Samma sak måste då gälla hans fyra socialdemokratiska partikollegor, eftersom de röstat precis som jag. De och alla andra i hela utskottet förutom en grön och en vänsterpartist måste, enligt Wallgrens resonemang, vara lika mycket förda bakom ljuset då vi, 15 av 17 i utskottet, röstat på samma sätt.

Bland de fyra socialdemokraterna i utskottet finns två tidigare ordföranden för grundlagsutskottet, och tre som tidigare varit ministrar varav en justitieminister. Vi har alla en lång erfarenhet av arbetet i grundlagsutskottet. Jag har själv varit med i utskottets arbete i nio år. Vi har inte blivit förda bakom något ljus, däremot har vi, liksom Wallgrens eget partis företrädare, en annan åsikt än honom själv.

Jag har full respekt för att Thomas Wallgren har en annan åsikt än vi i grundlagsutskottet. Vi tål att kritiseras, men kritisera då oss och mig för att vi har gjort en bedömning som du inte tycker om, och kom inte med personangrepp om att vi inte vetat vad vi fattat beslut om.

Det är fritt fram att från utsidan och utan kännedom om våra interna diskussioner tycka, för vem som helst, men att insinuera att vi blivit förda bakom ljuset efter att vi i tiotals timmar lyssnat, läst och ställt frågor till ett stort antal av landets främsta sakkunniga i det här svåra ärendet är orättvist och faktiskt också oärligt.
Att utan belägg och utan att ha varit i direktkontakt med mig, eller tydligen inte ens sina egna partikollegor i utskottet, i stället via media komma med kraftiga och allvarliga anklagelser göder bara misstron mot institutioner. Att någon inte är av samma åsikt som en själv betyder inte automatiskt att den skulle blivit förd bakom ljuset, utan oftast att den kommit till en annan slutsats.
Det skulle vara ärligare om Wallgren, som inte själv är jurist eller grundlagsexpert utan professor i filosofi – en vetenskap jag också har fullaste respekt för, bara skulle säga att han är av annan åsikt och motivera varför. Jag känner inte honom men är faktiskt väldigt förvånad över hans osakliga påhopp. Det kändes som ett slag under bältet.

Mats Löfström
Ålands riksdagsledamot
Medlem av riksdagens grundlagsutskott

Hittat fel i texten? Skriv till oss