Foto:

Sexmånadersgränsen ska skydda mot mutationer

I rekommendationerna för EU:s och andra lokala immunitetsintyg (EU Digital COVID Certificate) står att detta bara gäller sex månader från det att någon som haft covid-19 tillfrisknat (386 personer på Åland). Ingen tidsgräns nämns däremot för de som är vaccinerade utan ”this will depend on emerging scientific evidence as to the length of protection of the different vaccines”. Beslutsfattare får gärna förklara denna skillnad.

Det är inte så att du har kortare eller mindre immunitet efter genomgången sjukdom jämfört med vaccinerade, snarare tvärtom. Det är inte heller så att det är antikropparna som är immuniteten (vilka försvinner efter en tid) utan viktigare är minnet hos T-hjälparcellerna som vid påträffande av samma virus aktiverar T-mördarcellerna och B-cellerna som i sin tur också sätter igång antikropparna.

Sexmånadersgränsen kan finnas för att man vill vara säker på att viruset inte har muterat iväg från immuniteten (vilket är det vi alla oroar oss för), men än så länge verkar det inte ha skett och det gäller i så fall även för de som vaccinerats, det vill säga att alla vaccinerade också bör ha en sexmånadersgräns.

Det står också att de som tillfrisknat från covid-19 kan ta EN dos vaccin för att slippa tidsgränsen vilket inte skulle göra något för att förbättra immuniteten (så länge viruset inte muterat iväg) utan bara kosta mer pengar, vilket jag inte hoppas är det som beslutsfattarna i EU vill.

Ressugen

Hittat fel i texten? Skriv till oss