Foto:

Öppenheten har gällt i över tio år

Rätt ska vara rätt. Anton Göthlin (Ob) skriver i fredagens Ålandstidning att den 30 mars 2021 är en dag som bör firas för att stadsfullmäktige införde öppenhet i stadens bolag genom att 12 av 27 medlemmar i en modellstadga för stadens bolags bolagsordningar införde en hänvisning till lagar som gäller offentlig förvaltning. Bra så! Men ...

Faktum är att stadsfullmäktige redan i över tio år har haft detta öppenhetskrav för stadens bolag inskrivet i de koncerndirektiv som i flera omgångar stadsfullmäktige enhälligt har fastslagit. Och det gjorde vi igen enhälligt den 30 mars 2021. Där har stadgats och stadgas tydligt följande:

”Bolagens verksamhet ska karaktäriseras av öppenhet och offentlighet. Bolagen ska, med beaktande av de hänsyn som föranleds av bolagens verksamhet och ändamål, vara ett föredöme i fråga om att aktivt informera och tillmötesgå allmänheten med uppgifter om bolaget, dess verksamhet och dess utveckling. Offentlighetslagstiftningens principer ska så långt som möjligt iakttas.” Till det har vi enhälligt infört: ”Bolagsstämmorna ska vara offentliga.”

Stadsfullmäktige har alltså i offentlighetsfrågan nu länge försett bolagen med klara direktiv om maximal öppenhet. Låt oss kalla det att bolagen i saken försetts med heltäckande yllebyxor. Det som röstades om i fullmäktige 30 mars var ett förslag om att därtill förse bolagen med dubbla yllebyxor. Det tyckte resten av fullmäktige att inte behövs eftersom öppenhetsstadgandena i koncerndirektivet har fungerat mycket bra.

Hamnbolaget, som i offentligheten berömts för en väl fungerande öppenhet (Marcus Måtar (Ob) i radiointervju), har från starten 2014 utöver stadgandet i koncerndirektivet haft dessa dubbla yllebyxor i sin bolagsordning. Bolagets öppenhet har främst baserat sig på och fungerat fullt ut inom ramen för det gällande koncerndirektivet.

Så Anton, låt oss fortsätta som du skriver att fira men även flagga åländskt den 30 mars, men då nog för 1856 års beslut i Paris för Ålands demilitarisering som Nationernas Förbunds Råd hänvisade till när neutraliseringen av Ålandsöarna tillades i traktatet från juni 1921 i Geneve. 30 mars är därför vår tredje egna officiella flaggdag.

Roger Jansson (MSM)

gruppordförande

Hittat fel i texten? Skriv till oss