Foto:

Muddring av farled

Med anledning av planerad muddring av farleden in till Färjsundet för transporter av flis och timmer vill jag påpeka följande.

Vi har vår fritidsbostad mitt emellan Långnäs och Ängösund. Vi har haft bostaden sedan år 2006. Vi har båthus med brygganläggningar som min far, Viktor Häggblom, byggde på ett sätt som skulle skydda hans motorbåt samt mindre fiskebåt för östanstormar. Det är träkonstruktioner. Vi har nu kunnat följa utvecklingen av flis- och timmertransporter från Färjsundet under många år.
Vi har märkt att fartygen blivit enorma och påverkan på omgivningen i farleden väldigt stor. Blir det djupare farled är risken för större fartyg stor.

År 2020 blev problemen för stora för mig, när svall och sugningar från nämnda fartyg gjorde att våra bryggor gick sönder och våra stenfyllningar spreds runt till platser där de inte ska vara. Jag kontaktade då Ålands skogsindustrier och beklagade mig över det inträffade och detta gjorde att jag fick kontakt med lotschefen för Finlands lotsar. Han menade att han skulle begränsa farten genom Ängösund till maximalt 10 knop vilket skulle minska påfrestningarna på områdena och bebyggelsen längs farleden. Han sade även att det var en lokal lots som körde för fort och denna lots skulle komma med blommor och be om ursäkt!
Jag kontrollerar farten på fartygen med ett program som kallas Marine Traffic men man kan inte se farten hela tiden.

Den 8 juli 2022 kom ms Finlandia och körde mot Färjsundet. Vår bassäng blev helt tom på vatten och stenfyllningarna spreds runt i bassängen. Svallvågorna som kom slog över hela vår bryggkonstruktion och gick upp på land och slog mot vår bastu. Om man framför ett lastfartyg i trånga farleder på ett sådant sätt visar det att man inte tar ansvar för sin framfart, som man bör göra, när man kör inomskärs. Hastigheten mitt för vår stuga var 11,9 knop enligt min mätning och Ålands skogsindustrier meddelade att fastigheten var 11 knop vid färjan i Ängösund.
Det var intressant att det var samma lokala lots som framförde fartyget nu som år 2020.

När fartygen kör förbi Långnäs i denna farled, är hastigheten begränsad till 12 km/timme, alltså cirka 6,5 knop. Med min kontroll av hastigheten har jag inte kunnat konstatera en sådan hastighet vid Långnäs hamn men dock att fartygen saktar ner något.

Nu begär jag att ÅMHM vid sin behandling av muddringen kräver att hastighetsbegränsningen, som gäller förbi Långnäs hamn om 12 km/timme, förlängs att gälla exempelvis till Lumpoudden för lastfartygen så försvinner de påpekade problemen. Tiden som kommer att skilja från 10 knop

till 6,5 på denna sträcka är kanske 10 minuter och måste anses som försumbar. Intressant är att när fartygen kommer ut på öppet hav kör dom oftast långsammare än när dom kör inomskärs!
Denna fartreduktion kommer att ha följande inverkan:
• Miljöpåverkan blir mindre. Med nuvarande framfart blir siktdjupet obefintligt i flera timmar och man ser tydligt hur bottensedimentet rörs upp om man tar upp vatten i exempelvis ett ämbar. Detta är absolut inte bra för fiskrommen och strändernas skick i Ängösund.
• Bebyggelsen vid farleden i Ängösund skonas. Fiskodlingen och färjtrafiken i Ängösund skyddas bättre.
• Fartsänkningen innebär också inbesparing av bränsle vilket är positivt för miljön.

Dessa fartyg får inte skapa förödelse och skador om de framförs med bra sjövett och ansvar.

Sten-Åke Häggblom

Hittat fel i texten? Skriv till oss