Foto:

Miljön har inte varit med i alla beslut

ÅMHM, tack för svar på yttrande om kabeldragningarna mellan Eckerö Torp och Hammarland Torp. Det verkar som om vi trampat på en öm tå då både chef och jurist rycker ut.

Vi kan ju fortsätta frågandet med en undring om man har givit tillståndet att dra kablarna till fel plats? På alla skrivelser och yttranden har ÅMHM sagt att de dras mellan Eckerö Långnabba och Hammarland Tellholm men oss veterligen är kablarna dragna till Träskvikudden på Hammarlandssidan och den ligger ju minst en kilometer från och har ingenting med Tellholm att göra. Förklaring?
Att prövningsnämnden inte anser att kabeln på sjöbottnen medför sådan intrång att det berättigar till ersättning enligt vattenlagen kan vi väl hålla med om, men det som vi anser att i högsta grad motsäger det beslutet är att där man tar iland kablarna är påverkan så mycket större både för miljön, fisket och de närboende att ersättning är berättigad. I båda ändar av kablarna är det långgrunda stränder där kablarna måste grävas ner flera hundra meter och muddringsmassorna blir stora.
Vid en vanlig muddring får ju inte muddringsmassorna dumpas i vattnet men vid kabelläggning tas först massorna upp sedan läggs kablarna i och täcks med massorna. Det blir ju dubbeleffekt.

Hur många kubikmeter beviljades Vind.ax tillstånd att muddra?

Vilken kontroll hade ÅMHM på att inte muddringsmassorna överskred tillståndet? Vilka åtgärder vidtogs då man muddrat åt fel håll vid Träskvik? Om ingen kontrollant fanns på plats hur kontrollerades muddrandet?
I torsdagens Ålandstidning kan vi läsa att Anders Wiklund bland annat säger att det inte är ovanligt att en del av elintäkterna tillfaller det område som arrenderar ut mark och havsområden. Då ÅMHM bestämt allt över våra områden så kan vi ju inte komma i åtnjutande av detta då ju inga ersättningar eller arrenden utgår. Juristerna får nog detta till att det inte är ett arrende.
Som den myndighet ÅMHM är trodde vi att den skulle vara rättvis i sina beslut men i det här fallet har man helt gått på företagets sida och därför är det viktigt för oss att få en förklaring till det skedda trots att någon ändring av beslut och skeden inte kan uppnås då vi inte klagade i tid.
Vi kan nog bara konstatera att miljön är inte med i alla beslut.

Delägare i Samfälligheterna

Hittat fel i texten? Skriv till oss