Kära pålitliga mögliga Åland

Foto:
Det känns tryggt att komma hem till Åland. Inte mycket förändras fort här –på gott och ont. Ta bara en sådan sak som tidtabellerna på busshållplatserna. Inget nytt under den åländska solen, om man säger så. Snarare tvärtom, faktiskt!

På Åland finns en trafikavdelning med ett stiligt kontor, nära bussplan i Mariehamn –Ålandstrafiken. Men de som jobbar där har aldrig någonsin hört talas om plast. Plasten slog visserligen igenom för cirka 70 år sedan ”worldwide”. Men tyvärr finns icke pengar i landskapets budget för en lamineringsmaskin. ”- Hmmm... Vad är det för modernt jål”, tänker man på Ålandstrafiken.

Efter en herrans massa år med mynt och sedlar infördes kortläsare på bussarna. Bara 10-20 år efter våra grannländer i Norden. Lite läskigt är det ju att betala med kort, när man inte får några mynt tillbaka –så jag fortsätter troget att ta ut en tjuga i Otto och betala kontant. Cash is King, det vet varje hederlig ålänning.

Att tidtabellerna är bubbliga av fukt, mögliga och vintertid oftast totalt oläsliga känns bara helt rätt! Åland är Åland. Ålandstrafiken sköts som på Jesu tid, verkar det som. Alla som jobbar på landskapets trafikavdelning kör väl bil till jobbet? Kära mögliga pålitliga Åland –I love you!

Mats Sandberg

Debattör

Hittat fel i texten? Skriv till oss