Foto:

Fullmakt och öppna dörrar

I landskapsregeringens förslag till en ny högskolelag tas fram som grundläggande punkter att:

1. högskolan är en renodlad yrkeshögskola (om man i framtiden går in för att även akademiska högskolestudier ingår måste högskolan ges den själv-styrelse som grundlagen förutsätter),
2. bestämmelser om vilka examina som ska kunna avläggas vid högskolan och utbildningsplanerna ska fastställas i landskapsförordning,
3. landskapsregeringens övergripande målsättning med lagen är att möjliggöra internationellt konkurrenskraftig yrkeshögskoleutbildning på Åland av hög kvalitet,
4. undervisningsspråket vid högskolan förutom svenska kan vara engelska (möjligt att ha engelska som undervisningsspråk).
Så här har det låtit tidigare men frågan blir ännu hur man tänker precisera sina målsättningar (jämför även med insändare den 13 mars och den 15.3mars).
Till exempel om specialiseringsutbildningar säger lagförslaget att: ”I 4 mom. föreslås en förordningsfullmakt enligt vilken bestämmelser om specialiseringsutbildningarnas mål och minimiomfattning ska utfärdas i landskapsförordning”.
Jag har under den gångna månadens landskapskris hunnit bli allergisk för ordet fullmakt. Jag gillar inte att ordet används i en lag utan närmare preciseringar. Är det landskapsregeringen som här behöver fullmakt för att utfärda sina egna landskapsförordningar när landskapet ändå säger sig vara huvudmannen för högskolan? Eller någon annan? Samtidigt vill lagen ändå att ”villkoren för specialiseringsutbildningarna sammanfaller med reglerna för samma vid yrkeshögskolorna i riket”.
En annan intressant aspekt gäller så kallade uppdragsutbildningar som ”utformas i enlighet med de särskilda behov som beställaren har, men uppdragsutbildningen kan bara ges inom de utbildningsområden där högskolan har examensrätt”. Och vem har begränsat examensrätten?
Sedan, den tillhörande väldigt öppna formuleringen lyder så här: ”Uppdragsgivare kan vara landskapsregeringen, ett land, en internationell organisation, ett offentligt samfund, en stiftelse eller en privat sammanslutning”.
Business för all del, men ändå, tar Åland emot uppdrag från vilka instanser som helst i sin högskola? Den här punkten behöver jag ännu utveckla och återkomma till.

Merja Renvall (Ob)

Hittat fel i texten? Skriv till oss