Foto:

Fel att låsa fast kommande regering på det här sättet

Det måste vara ett författningsfel i det politiska systemet på Åland för hur var det annars möjligt att infrastrukturminister Mika Nordberg, två veckor före valet hösten 2019, kunde binda upp den kommande regeringen vid planeringen av kortrutten genom att beställa den nya elhybridfärjan som dessutom var för stor för nuvarande hamnar i skärgården!

Själv var jag aktiv i Ålands natur och miljös kampanj med namninsamling för den så kallade snabbrutten. Vi ansåg att kortrutten med en gigantisk bro över Gripösund, med nya vägar och nya broar var ett alltför stort ingrepp i naturen.

Då sedan den nya regeringen hösten -19 med Veronica Thörnroos skulle infria sina vallöften hade den att välja mellan att hålla sitt vallöfte till bland andra miljövännerna och tunnelförespråkarna att avbryta planerna på kortrutten och därmed också vara tvungen att säga upp beställningen på el-hybridfärjan eller svika sitt vallöfte och fortsätta med kortruttsprojektet.

Jag anser att den förra regeringen med Katrin Sjögren i spetsen har minst lika stor skuld till det stora skadeståndet som efterföljande Thörnroos-regeringen.

För demokratins skull är det viktigt att vi får systemfelet åtgärdat så snabbt som möjligt.
Isabel Kvarnfors

Hittat fel i texten? Skriv till oss