Foto:

Alandica skulle kunna blomstra

Tänk stort. Man kan aldrig tänka för stort.

En idé som jag brinner för är tanken på ett kulturhus på Åland. ”Jamen, vi har ju ungefär det. Museer och bibliotek och allt möjligt”, kanske ni tänker.
Men stanna kvar ett tag och läs vad jag har att säga.
Ni känner med stor sannolikhet till Alandica. Det är ett vackert ställe, och med jämna mellanrum är det ett stort ståhej där, en musikal eller en konsert eller en dansuppvisning … ja, ni har kanske varit på en eller annan föreställning genom åren (om ekonomin tillåtit). Jag själv har gott om erfarenheter från bakom kulisserna, eftersom jag är väldigt musikintresserad och har uppträtt en del. Om någon vet hur fantastiskt Alandica är, så är det vi som har så många fina erfarenheter därifrån.
Alandica är en otrolig tillgång för Åland, men kanske det skulle kunna vara ännu större?

Är det inte slöseri med utrymme och resurser att det är stängt för allmänheten så ofta? Det tycker i varje fall jag. Så vad är jag ute efter, tänker ni nu? Jo, jag vill väcka idéer. Så ett frö, även om det är allt jag kan göra för tillfället. För skulle inte Alandica vara ett perfekt ställe att låta kreativiteten flöda, även när inga konserter och liknande är på gång?

Alandica skulle kunna blomstra.
Jag ser framför mig är ett ställe öppet för alla ungdomar och deras vänner och föräldrar. Dit man kan komma om man vill pyssla, om man vill prova vara på scen och sjunga i mikrofon eller fixa en koreografi med bekanta. Kanske starta ett band som skulle kunna nå långt och göra Åland gott i framtiden. Utan dömande ögon som betygsätter och nedvärderar. Ett ställe där man kan hänga med gamla kompisar och även skaffa nya bland så många likasinnade unga själar. Dit man kan komma om man vill designa och rita, måla och printa ut, klä ut sig och ta bilder i fotobås …
Nu tar jag kanske lite i, men ni förstår min idé. Ett stort utrymme dit du kan komma själv eller i sällskap, i princip när som helst under dagen.
Du kanske har tråkigt eller har en ny strålande idé som kräver material som alla inte har hemma, oavsett om det är ekonomiska orsaker eller något annat som hindrar. Och om du har skolstress och behöver ett ställe där du kan koppla av och hamna i flow, så skulle Alandica vara det stället.

Tro mig, ungdomar behöver en sådan plats, vi har så många kreativa idéer som det kliar i kroppen att få utföra. Det bästa? Att man kan komma oanmäld, utan att ha en tid att passa, utan att ha den välkända pressen inför att prestera, och behöver man något att dricka eller äta finns det där att köpa. Och vill man hänga ute på gräsmattan, i foajén, på scen eller backstage, oavsett var man vill vara finns möjligheten där!

Medan jag skriver det här blir jag mer och mer ivrig att utföra detta. Det är ett sådant Alandica jag vill se! Och jag vågar tro att jag inte är den enda av oss unga som vill det. Kanske har någon före oss sex barnkonventionspiloter tänkt på just detta, kanske är det en ny idé, jag vet inte. Men det är en idé som skulle må bra av att tittas närmare på av både unga och gamla. För ni kommer väl ihåg att inkludera oss i frågor som rör oss?

Ella
Barnkonventionspilot för Rädda Barnen år 2024

Hittat fel i texten? Skriv till oss