”Besöksnäringen håller fortfarande på att återhämta sig från de efterverkningar som pandemin innebar i form av hög inflation och en svag svensk krona”, skriver Christian Wikström.
<@Fotograf>Robert Jansson
”Besöksnäringen håller fortfarande på att återhämta sig från de efterverkningar som pandemin innebar i form av hög inflation och en svag svensk krona”, skriver Christian Wikström.
Foto: Robert Jansson
Foto:

Bild

Låt Lemströms kanal vara öppen två veckor in i augusti

Lemströms kanalbro håller på att renoveras och under hela juli månad ska kanalbron vara öppningsbar. I början av augusti planeras renoveringen av kanalbron fortsätta vilket innebär att det inte går att öppna bron och släppa igenom trafik. Gott så att bron renoveras men det går att vara mer flexibel med tidpunkten.

Lemströms kanal är en av Ålands viktigaste farleder sommartid då ålänningar, turister och näringsverksamhet till sjöss nyttjar kanalen för att transportera sig mellan Mariehamn och Lumparn.
De första två veckorna i augusti är en del av högsäsongen på Åland. Det är just den tid som den åländska besöksnäringen ska dra in pengar för att klara sig under lågsäsongen och att låta kanalen vara stängd drabbar en redan hårt ansatt näring ytterligare.
Besöksnäringen håller fortfarande på att återhämta sig från de efterverkningar som pandemin innebar i form av hög inflation och en svag svensk krona. Det sista den behöver är att landskapet skadar möjligheterna för människor att transportera sig till sjöss på en av våra mest kritiska genomfartsleder mitt under högsäsong.

Våra gästhamnar drabbas direkt av denna stängning men även övriga kommersiella aktörer som använder kanalen som en central del av sin verksamhet. Det är helt enkelt allt annat än positivt.

Samtidigt är det så att bron behöver renoveras och att en del av arbetet måste göras när det är varmt och torrt. Att förlänga tiden för när bron kan öppnas med de två första veckorna i augusti torde dock inte påverka entreprenaden som sådan. Vi har gjort liknande arrangemang tidigare för att beakta näringen och det kan göras igen, om besöksnäringen hade ägnats en tanke, i stället för att som nu bara fokusera på själva entreprenaden. Detta kan även göras efter att avtal är påskrivet. Företaget som sköter entreprenaden är, i min erfarenhet, även flexibelt i frågor som denna.
I maj tog jag under en frågestund upp detta med näringsminister Jesper Josefsson (C) som lovade ta tag i frågan men det verkar som om något annat var viktigare. Det är dock ännu inte för sent att agera.

Christian Wikström (Ob)
Lagtingsledamot

Hittat fel i texten? Skriv till oss