Foto:

EU kräver kontroll av yrkesbehörigheter

Undrande skärgårdsbo frågar igen av vilken anledning landskapsregeringen har valt ett byråkratiskt system. Landskapsregeringen har valt att det ska stå i förordningen vilken behörighet som krävs för de olika yrkena inom barnomsorgen. När det framgår i en lag och förordning vilken behörighet som krävs för ett yrke blir yrket reglerat. När ett yrke är reglerat i ett land och man har en utländsk examen måste man ansöka om ett erkännande från behörig myndighet, vilket är Ålands landskapsregering på Åland, för att få utöva yrket. Lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer bygger på ett EU-direktiv och styr hur förfarandet ska gå till vilket landskapsregeringen inte kan påverka.

I lagen om yrkeskvalifikationer framgår att sökande av ett erkännande behöver ha ett sådant bevis som krävs i det medlemsland som sökande gjort sin utbildning i. I Sverige krävs förskollärarlegitimation och av den anledningen behöver sökande ha sin legitimation för att få ett erkännande. Det är inte möjligt att i lag skriva in att om man har en utbildning/legitimation från ett visst land. till exempel Sverige, så är man behörig. Som jag tidigare har lyft gäller landskapslagen om erkännande av yrkeskvalifikationer sedan 2011 på Åland och till exempel barnträdgårdslärare blev ett reglerat yrke på Åland den 1 januari 2012.

Jag håller helt med att personalen på våra daghem är en viktig grupp i vårt samhälle som gör ett betydelsefullt arbete och tar hand om våra små barn. Barnomsorgen har fått anvisningar och rekommendationer gällande hur man ska minska smittspridningen av covid-19 från landskapsregeringen. Det är många yrkesgrupper i det åländska samhället som är hjältar under pågående covid-19-pandemi och barnomsorgens personal tillhör dessa.

Annika Hambrudd (C)

Utbildnings- och kulturminister

Hittat fel i texten? Skriv till oss