Foto:

Blanda inte ihop vaccinfrågan med Nürnbergkonventionen

Sedan hösten förekommer i insändare om vaccinationer hänvisningar till Nürnbergkonventionen och till mänskliga rättigheter som stöd för att undvika vaccination mot till exempel covid. Det är tydligt att ingen läst vad de beträffande deklarationerna innehåller. Källkritik och kunskap vore befriande i diskussioner. Rör inte ihop frågor om det enskilda och det allmänna!

Nürnbergkonventionen från 1947 innehåller inte något uttalande om mänskliga rättigheter utan handlar i 10 punkter om hur man bör förhålla sig till experiment på människor i fråga om vetenskaplighet och etik. Ingen av oss är internerad av etniska skäl och inte heller utsatta för plågsamma experiment.
FN’s deklaration om mänskliga rättigheter från 1948 är en vägledning för frihet och jämlikhet som skyddar varje person rättigheter omfattande 30 artiklar. I artikel 25 nämns rätten till hälsovård och sjukvård. I artikel 30 står: ”Ingenting i denna förklaring får tolkas som att det innebär en rätt för en stat, en grupp eller en enskild person att ägna sig åt en verksamhet eller att utföra en handling som syftar till att omintetgöra någon av de rättigheter eller friheter som anges i förklaringen.
Tankefrihet och yttrandefrihet är viktiga, med det betyder inte att de nödvändigt innebär en rätt till att gå mot demokratiska principer i samhället bara för att hävda sin egen personliga uppfattning. Demokratin är representativ och ligger på ett annat logiskt plan än det personliga.

Dag Nyman

Hittat fel i texten? Skriv till oss