Foto:

Bidrag till företag

Det har inte ens gått två veckor in i januari, årets normalt sämsta månad för handeln vilket även konstateras i måndagens Ålandstidning, och redan börjar det gnällas och tiggas om bidrag på grund av en med största sannolikhet väldigt tillfällig svacka. I fjol kunde vi i pressen läsa om handelns goda försäljningar. Detta tack vare att fler ålänningar stannade hemma och handlade vilket är sunt på alla sätt och vis istället för att föra över pengarna till Sverige för ganska liten besparing helhetsmässigt med resekostnader och tidsåtgång inräknade. Vi kunde även läsa hur nöjda företagen var över den extra försäljning kryssningsanlöpen till Mariehamn inbringade.

Den som läst lokalpressen har också kunnat notera att någon brist på annonser från företag har det inte heller varit så även det tyder på att det funnits medel i kassan hos företagen.
Det kan även noteras från skattetoppen att många företag klarade av att göra riktigt goda resultat trots rådande pandemi. Där fanns även restaurangföretag som lyckats anpassa sin verksamhet till rådande läge och förtjäna bra istället för att satsa sin energi på att gnälla efter bidrag. Även gymföretagen är aktiva och annonserar och visar framtidstro trots att de säkerligen också drabbas i rådande läge.

Med hänvisning till ovanstående tycker jag det är synnerligen dåligt att politikerna handskas så ovarsamt med våra skattepengar när det ska delas ut bidrag till höger och vänster alltför lättvindigt. Hur är det ens tänkt med bidragen? Ska den som sitter passiv få bidrag medan den som är kreativ och hittar lösningar blir utan? Och vad kostar byråkratin med bidrag? Satsa istället på att minska den alltför stora offentliga sektorn på Åland och bidra på så vis till förbättrad ekonomi för alla ålänningar. En svacka nu i januari kan dessutom med största sannolikhet tas igen senare i år när restriktionerna minskar. Har man så dålig buffert som företagare att man inte klarar någon månads svacka kanske det helt enkelt kan vara så att man bör fundera över sin affärsidé eller sitt yrkesval? Positivt i så fall är att i dag finns 133 lediga jobb på AMS att söka.

Skattebetalare

Hittat fel i texten? Skriv till oss