Foto:

Den åländska lagstiftningen omöjliggör för andra

Den 1 januari 2018 lämnade det statliga spelbolaget Veikkaus Åland. I december 2018 skrev 1607 ålänningar på två veckor under medborgarinitiativet ”Tips, lottospel och tidigare spelprodukter på Åland” Ett av de största medborgarinitiativ som inlämnats till Ålands lagting.

Fem år har gått, ingenting har hänt, ålänningar har särbehandlas. Vi är inte längre finländare, vi är inte heller europeer. Vi får inte får spela på Lotto, stryktipset eller eurojackpot. Nu kan vi inte heller längre lämna in spel i riket, det är tufft att vara ålänning.

Till Ålands radio den 16 mars säger vicelantrådet Harry Jansson att det inte går att få tillbaka Veikkaus till Åland med den nuvarande lagstiftning. Klara och tydliga besked. Inte alls förvånande. Den åländska lagen är tydlig och har varit så i flera år, så det kan inte vara någon nyhet för Jansson om man vill lösa problemet med Veikkaus.

Ålands lotterilag och spelkontroll ändrades nämligen den 1 januari 2017. Detta då våra politiker tillsatte en ny tillsynsmyndighet för penningspel. Lotteriinspektionen inrättades av den liberala regeringen. Den åländska lotterilagen gör gällande att ingen annan kan bedriva någon spelverksamhet på Åland än vårt nuvarande landskapsägda spelbolag. I lagen står det: ”Tillstånd att hålla penningautomater och andra avsedda spelanordningar mot betalning, att bedriva kasinoverksamhet samt att ordna vadhållning får beviljas offentligrättslig förening som bildats genom landskapsförordning för att bedriva sådan verksamhet”.
På Åland finns det i dag en offentligrättslig förening och det är Ålands penningautomatförening.

Den senaste tiden har det kommit uppgifter om att Finland vill införa ett licensbaserat system för det digitala penningsspelsystemet och luckra upp spelmonopolet i Finland. Harry Jansson och andra politiker tror att detta kan lösa upp problemen och få tillbaka Veikkaus till Åland. Det finska licensbaserade systemet kommer nog inte att innebära någon återkomst för statliga spelbolaget till Åland så länge vi har vår egen lagstiftning och inspektion.

Så vad tänker våra politiker göra för alla ålänningar som saknar att spela på Lotto, Stryktipset och Eurojackpot? Är de beredda att ändra vår egen lotterilag så att det statliga finska spelbolaget kan bedriva verksamhet på Åland. Eller har de politiker som styr Åland som målsättning att behålla det åländska spelmonopolet?
Vad kan det i så fall att innebära för Åland när Finland å sin sida går in för ett licensbaserat system och hur kommer framtiden att se ut för det spel som redan nu finns på Åland. Bör Åland införa ett eget licenssystem så det blir lättare att bevilja spellicenser och tillstånd till andra spelbolag och på sikt även möjliggöra nya intäkter för landskapet.

Det är riksdagsval snart och lagtingsval i höst, vem är beredd att arbeta för att se över och ändra den åländska lotterilagen och samtidigt lösa upp det åländska spelmonopolet. Detta så att alla ålänningar får vara finländare och européer igen.

Anders Holmberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss