Foto:

Åland är en del av Finland

Någon som klarade av att lyssna på lagtingsdebatten om det uteblivna svaret till JO? Med risk för höjt blodtryck gjorde jag det och det är bedrövligt.

Vad är det som får en del av våra politiker att tro att allt ont kommer österifrån, att vi skulle klara oss så mycket bättre utan Finland?

För det är väl det det handlar om när man sätter sig över grundlagen? När man i Donald Trumpsk anda sätter självstyrelsen först utan att bry sig om konsekvenserna?

Det sorgliga är att Harry Jansson inte är ensam om att tycka som han gör. Skulle han vara ensam skulle han för sjutton inte sitta där han sitter. Han har majoriteten med sig, även om en annan för skams skulle säger att det kanske inte var så diplomatiskt handlat, men i sak var det väl inte helt fel.

Tvärtom. I sak var det helt fel. Om jag anser att våra myndigheter handlar fel och ber JO titta på saken så ska inte ett vice lantråd komma och säga att det får jag inte. Ska inte vi här på Åland ha samma rättigheter som man har på andra sidan Skiftet?

Min pappa låg fem år vid fronten för att skydda det här landet, där Åland är en del. Skydda alla som bor här och våra rättigheter. Jag är stolt över honom, stolt över vad han gjorde. Jag har svårt att förstå att det på Åland finns politiker som verkar tycka att det inte var värt besväret det han gjorde.

Som så många andra ålänningar bodde och arbetade jag ett antal år i Sverige. När jag efter ett tag flyttade hem igen blev det aktuellt att få tillbaka hembygdsrätten. En dam på landskapsstyrelsen förklarade att det var väldigt komplicerat och det skulle kosta 300 mk, om jag minns rätt. Så det blev inget av det hela, ingen hembygdsrätt. Någon gång har jag funderat på att försöka på nytt, men det har inte blivit av .Och nu tror jag faktiskt att det är bäst så.

Leif 67

Hittat fel i texten? Skriv till oss