Lövsprickning, äntligen nalkas vår på denna kalla tundra. Efter alla dessa frostnätter och frusna nyheter, har vitsipporna fylkats i all sin ohämmade yppighet. Hur många gånger har jag inte längtat efter dem och deras överflöd men inte hunnit fram i landet mellan menföre och badboll.

Nu har de firat utsålda hus tillsammans med fåglarnas formliga kaskader av jubelsång utmed åländska vägar, i trots mot all avkrävd distans, all närhet.

Ser vi allt som händer, eller har det redan hänt? Det går fort, allt för fort. Vår varseblivning är bedövad och trög, iklädd halsduk och uppslukad av göranden och uppdrag på en annan strand, i en annan ton.

Vi snurrar runt i en omloppsbana i en vintergata, ett universum av många i vårt eget självupptagna mikrokosmos. Saknaden finns ändå där i vårt innersta djup och famnar tid, från det som var, till det som stundar. Från frö till planta, från ruvande till vingslag.

Plötsligt har björkarnas skira palett tagit sina nätta danssteg i en nordlig by. Löven slår ut, och står ut, trots immande arktisk andedräkt.

Träden präntar nya årsringar och förebringar ännu en tid, ännu en möjlighet att fånga. Tanken på den omsluter puls och känslor om en ny världs födelse, till slut, där vi åter står framför en horisont där det alltid är vår.

Jörgen Lundqvist

Eckerö

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare