Omkring 100 personer deltog i en manifestation, som utlysts av en anonym organisation kallad ”BLM-arrangörerna på Åland”.

BLM syftar sannolikt på Black Lives Matter-rörelsen, som grundades i USA år 2013, av tre afroamerikanska personer, som protest mot att en väktare blev frikänd efter att ha anklagats för att under ett bråk dem emellan ha skjutit en afroamerikansk ung man till döds. Väktaren blev frikänd efter omfattande domstolsprövning.

De tre grundarna av BLM har vänster- och marxistiska bakgrunder. Som med tydlighet framgår av René Janetzko insändare den 28 juli kan man sannolikt misstänka att deras motiv för att starta rörelsen inte varit att förbättra landets demokrati utan snarare att ersätta demokratin med något helt annat.

BLM-rörelsen har fått förnyad aktualitet efter ytterligare dödsskjutningar med afroamerikaner som offer och poliser som avlossat skotten, och nu senast av att en amerikansk polis dödat en afroamerikansk man på ett synnerligen rått sätt. Jättedemonstrationer i USA utlöstes av händelsen. Demonstranterna har i huvudsak varit fredliga och de flesta demonstranter har säkert haft goda motiv för sitt deltagande men demonstrationerna har också infiltrerats av ligister, som gjort sig skyldiga till storskalig skadegörelse, plundring och våld mot civila och poliser.

Dessa skjutningar i USA är djupt beklagliga och att de resulterar i fredliga demonstrationer i USA är lätt att förstå men varför ska nu just dessa händelser utlösa manifestationer i Europa och här på Åland? Världen är ju full av ondska. Varför väljer cirka 100 personer på Åland just dessa amerikanska tragedier som mål för sin solidaritet. Varför bara solidaritet mot svarta? Vita skjuts ju också dessvärre av amerikansk polis.

Varför inte visa solidaritet med muslimska uigurer som förföljs och i hundratusental spärras in i koncentrationsläger av den kinesiska regimen? Är miljontals oppositionella i Venezuela, som förvägras mat av regimen, inte värda en protest? Är inte befolkningen i Iran, där 100-tals avrättas varje år, mer förtjänt av vår solidaritet? Bör vi inte visa solidaritet med de förtryckta kvinnorna i Saudiarabien? Vad sägs om solidaritet med oppositionen i vårt östra grannland, där oppositionsledare tycks ha en svårförklarad överdödlighet.

Varför är bara svarta liv viktiga? Varför inte alla liv?

Björn Gustbée

Runa Lisa Jansson skriver i en insändare att skattemyndigheterna gör allt för många utredningar, skickar onödiga skattebeslut och som en följd av detta har behov av att öka personalen.

De allra flesta finländare och ålänningar tar coronaviruset på mycket stort allvar och följer alla rekommendationer mycket noga, vilket är en fantastiskt fin sak och styrka i vårt samhälle.

”Ansökte om utkomststöd – erbjöds tält och sovsäck” var rubriken i torsdagens Ålandstidning. ”Ålänningarna måste garanteras ett skyddsnät, ett nät som inte får vara håligt i vissa kommuner” skrev man i Nya Ålands ledare samma kväll.

Fyra miljoner av Sveriges besökare är finländare.

Det är alldeles klart att skattemyndigheterna hela tiden känner ett utökat behov av sysselsättning. Man skickar ut ett flertal skrivelser om olika beskattningsbeslut och verkningarna av dessa.

Tips till ÅCA: Gör som Ålands skogsindustrier och sänk priset på råvaran. Då blir det större vinst.

”Ekonom”

Bästa vandrare! I går då jag läste tidningen angående djurkadaver på en vandringsled på Vårdö, suckade jag lite och tänkte ännu en gång – nu får sig jägarna en känga, igen...

För en tid sedan kunde vi läsa om allt lägre nativitetstal i Finland och på Åland. Endast tre kommuner på Åland har ett födelseöverskott.

Röda korset Ålands distrikt önskar uttrycka sitt starka stöd för Erika Bomans gästledare i Ålandstidningen den 5 augusti. Åland behöver stärka sin kapacitet för psykiskt stöd och psykisk första hjälp på alla plan.

I sin krönika den 24 juli konstaterar biträdande professor i nationalekonomi Edvard Johansson: ”Även om det inte finns någon exakt gräns för när en stats skuldsättning blir för stor...” (i sig ett ganska märkligt konstaterande, med tanke på EU:s S

Visst, det finns statistik som visar att fler svarta skjuts av polisen i förhållande till folkmängden. Men det är så, att det är fattiga människor som mest råkar ut för polisens våld och skjutningar.

Jag vill bara berömma Röde orm för alla gratisresor och för den fina servicen.

Jag körde med bil i går (tisdag) från Storby och österut på huvudvägen mot Mariehamn. Till min fasa fick jag se att man har klippt bort alla vackra blommor längs huvudvägen och längs cykel- och gångvägen i Eckerö.

Fler insändare