Foto:

Zelenskyj är inte en stark man – utan en stark politiker

Zelenskyj är en beundransvärt orädd ledare. Men hans ledarskap är inte ett bevis på att världen behöver mer ”klassiska manliga dygder”, utan ödmjuka ledare som vill människors bästa.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beundras av hela världen, under den obeskrivligt svåra press landet befinner sig under har han visat sig vara en stark ledare. I David och Goliat-striden mot Ryssland har oddsen inte varit på Ukrainas sida, men Zelenskyj flyr inte. Han stannar och försvarar det han tror på.

Det är svårt att föreställa sig att världsledare som Boris Johnson eller Joe Biden skulle springa runt ute på gatorna i London och Washington när bomberna faller, och tacka nej till evakuering med orden: ”Striden är här. Jag behöver ammunition, inte lift”. De hade förmodligen redan varit i Panama.

”Zelenskyj förkroppsligar klassiskt manliga dygder som mod, pliktkänsla och lojalitet” och ”klassiska manliga egenskaper är nödvändiga för en civilisations överlevnad och när friheten och demokratin är hotad”, stod det nyligen i en replikväxling på insändarsidorna.

Det finns en traditionellt manlig stereotyp där mannen anses vara tuff, tapper, rationell, principfast och någon som inte visar svaghet. Men svarar bilden mot verkligheten? Nej, inga föreställningar om alla individer som ingår i en så stor grupp som ett kön stämmer.
Mod är en egenskap som historiskt felaktigt ofta har tillskrivits män men inte kvinnor, framför allt har det varit ett ideal för män. Men pliktkänsla och lojalitet? Knappast. Det har varit ett minst lika starkt ideal för kvinnor.
Zelenskyj är ett enskilt exempel på en man som visar mod, men det finns också exempel på män som visar feghet eller kvinnor som visar mod. Inget av detta säger något om vilken grupp som generellt sett visar prov på mod oftast. Egenskapen kan inte kategoriseras som ”manlig” eller ”kvinnlig”.

Vad Zelenskyjs internationella hjältestatus däremot visar är att det finns en längtan efter politiker som inte är fega och som gör riktiga insatser, är beslutsamma och har förmåga att samla människor.

Zelenskyj utmanar Putin och säger ”Jag bits inte, vad är du rädd för?”, och under sina tal fokuserar han ofta på gemensamma värderingar. Ukrainarnas motivation, motstånd och stridsvilja är sannolikt mycket större än vad Putin någonsin hade räknat med.

I vårt individuella tidevarv är Zelenskyj något så ovanligt som en ledare som är beredd att dö för kollektivet. Han framstår som en man av folket som vill det bästa för människorna i sitt land. Jämfört med Putin är kontrasten så tydlig att inte ens Europas extremhögerpartier längre står öppet kvar på den ryske presidentens sida.

Enligt Zelenskyj värderar han lagarbete och har inget intresse av att bli föremål för en personkult, han hade inte kunnat vara i sin position utan att vanliga ukrainare strider för honom.
Vid sitt installationstal 2019 sade han: ”Jag vill inte ha min bild på era kontor. Presidenten är inte en ikon, en idol eller ett porträtt. Häng upp dina barns foton i stället och titta på dem varje gång du fattar ett beslut.”
Zelenskyj är en uppfriskande påminnelse om vad som utgör en bra ledare, speciellt i jämförelse med andra moraliskt svaga världsledare. Men det har ingenting med hans kön att göra.

Hittat fel i texten? Skriv till oss