EU visa application approved. Getting Schengen visa concept
Många resande ryssar kommer landvägen till Finland för att flyga vidare, sedan EU stoppade flygtrafiken till och från Ryssland.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Visumstopp för ryssar skapar dilemma

Ryssar ska inte kunna resa i Europa som om inget krig pågår i Ukraina, Finland går i bräschen för den hårda linjen. Kritikerna menar att det är orättvist att straffa alla ryssar för Putins krig. De kanske har rätt, men vad skulle alternativet vara?

Ska ryssar tillåtas resa, shoppa och leva i lyx på europeiska hotell mitt under brinnande anfallskrig i Ukraina?

Nej, säger Finland. Förra veckan trädde nya regler i kraft som kraftigt begränsar möjligheten för ryska medborgare att få turistvisum och använda Helsingfors-Vanda flygplats som port till stränder och städer i Europa. Från att ha godkänt tusen ryska turistvisumansökningar om dagen införs ett tak på hundra. Visum för studier, arbete eller för att hälsa på släkt och vänner utfärdas dock som normalt.
Finland är ett av de länder som inför egna restriktioner redan innan EU tagit ett gemensamt beslut. Frågan om de ryska turistvisumen splittrar Europa, stora principfrågor om fri rörlighet och öppenhet står på spel.
De som är emot förbudet hävdar att det är inte är rimligt att kollektivt straffa vanliga ryssar för Kremls krigsmaskineri. Att peka ut och isolera enskilda nationaliteter strider mot EU:s grundlag, varje visumbedömning måste prövas individuellt. Det riskerar att stigmatisera en hel befolkning och spä på russofobin. Om ryssarna tror att väst vänder dem ryggen kan det skapa onödiga spänningar och spela Putin i händerna.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att moraliska och etiska skäl ligger bakom beslutet, och hänvisar till att Rysslands krig i Ukraina har brett stöd bland det ryska folket.

Även den finsk-estniska författaren Sofi Oksanen argumenterar för att likgiltighet och passivitet inte innebär ansvarsfrihet.
”'Vanliga tyskar' möjliggjorde Hitlers Tyskland. De var inga undantagsmänniskor eller borna psykopater. På samma sätt byggde 'vanliga ryssar' Putins Ryssland”, skriver hon i Dagens Nyheter.

Visumstopp är ett svårt moraliskt dilemma, inte minst på grund av att det riskerar att slå mot de ryssar som är emot kriget.

Men majoriteten av ryssarna drabbas inte av sanktionen, de reser inte över huvud taget. Bara 30 procent av befolkningen har ett utlandspass, främst stadsbor i medelklassen.
Att begränsa turistvisum är en tuff åtgärd men motiveras av att det pågår ett storskaligt krig. Det är nödvändigt att agera. Det är ohållbart att välbeställda ryssar lyxturistar som om ingenting har hänt samtidigt som det pågår ett erövringskrig som satt miljontals ukrainare på flykt från sina hem.

Efter långa diskussioner under utrikesministermötet i Prag förra veckan enades man om en frysning av det visumavtal som finns mellan EU och Ryssland. Visumfrågan måste dock fortfarande få ett formellt godkännande av samtliga EU-länders statschefer, något som kan ske tidigast under nästa toppmöte i oktober.

Frysningen innebär inte ett totalförbud, men gör det mycket svårare och dyrare för ryssar att söka turistvisum i Europa. EU stänger dörren för vanliga ryssar – men inte helt. Det är en respektfull kompromisslösning som håller sig inom ramen för de befintliga reglerna.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss