Pride, prideflagga *** Local Caption *** @Bildtext:Samkönade par har fått gifta sig i Finland sedan år 2017, men kyrkan har ännu inte tagit ställning till om de har rätt till kyrklig vigsel.
@Foto:Foto: Daniel Eriksson
Den norska polisen misstänker att dödsskjutningarna utanför en gaybar i Oslo under pridefestivalen var ett hatbrott.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Vill stoppa världen från att gå framåt

Dödligt våld riktades mot hbtqi-communityt i Oslo och aborträtten i USA hävdes. Midsommarnatten blev en dyster påminnelse om att varken homosexuellas frihet eller kvinnors rättigheter är självklara.

Från ljus och stolthet till mörker och chock. Mitt under Oslo Pride sköts två män i 50- och 60-årsåldern till döds vid en gaybar, och många fler skadades.

Motivet för attentatet är ännu oklart men det utreds som terrordåd och hatbrott. Den gripne gärningsmannen är känd av säkerhetspolisen sedan tidigare, han har en historia av våld och islamisk radikalisering. Dådet måste fördömas hårt och förövaren få sitt straff.

Efter två inställda pandemiår skulle pridefestivalen i Oslo bli extra färgsprakande och glädjefylld. I år är det 50 år sedan förbudet för män att ha sex med män upphävdes i Norge, 1977 ströks det som psykiatrisk diagnos. Men paraden för att fira kärleken och allas likas värde ställdes in.

Säkert fanns det välgrundade säkerhetsskäl bakom beslutet att avblåsa festivalen. Samtidigt finns det något absurt i att tusentals människor ska behöva hålla sig borta från sin egna gator på grund av skräck. Det enda de begär är att få lov att älska vem de vill och bli respekterade för det. Under helgen valde många att trotsa rädslan och delta i spontana demonstrationer mot våldet. De breda protesterna och motståndet ger hopp.

Terrorattentatet i Oslo skedde bara några timmar efter nyheten att USA:s högsta domstol har beslutat att upphäva den grundlagsskyddade rätten till abort, ett historiskt bakslag för kvinnor och rätten att bestämma över sin egen kropp. Det är nu upp till enskilda delstater i USA att reglera aborträtten. Inskränkningar eller abortförbud är redan på gång i hälften av delstaterna.

Striktare abortlagar leder inte till färre aborter, utan till fler farliga aborter, med risk för kvinnans liv.
Klassdimensionen är grotesk. Beslutet drabbar inte i första hand flickor och kvinnor i medelklassen som kan åka till en annan delstat och utföra en abort, utan slår hårdast mot de fattigaste och svagaste.
Den konservativa majoriteten i USA:s högsta domstol kan vara på väg att riva upp fler rättigheter. Domaren Clarence Thomas öppnar i ett yttrande för att man i framtiden ska se över andra prejudicerande domslut. Han pekar särskilt på domar som gäller preventivmedel, samkönad intimitet och samkönade äktenskap.

På två olika sätt skedde en genomklappning av rättigheter som generationer före oss har kämpat hårt för – inom loppet av ett dygn.

Det är en påminnelse om att alla inte står bakom fundamentala rättigheter som borde vara självklara i ett fritt och öppet samhälle: att få leva sitt liv som man vill, älska den man vill och råda över sin egen kropp. Det finns till och med de som är beredda att ta till extremism för att visa sitt förakt mot andra människors val.

Fri- och rättigheter vi tar för givna är inte lovade oss för evigt. Det är viktigt att markera mot de som på olika sätt ger sig på andras rätt att leva sina liv exakt som de vill. Vi måste visa starkt och uthålligt stöd, försvara framsteg och stå upp mot yttringar av intolerans och fördomar.

Du ska känna dig trygg i att du får vara den du är, och att du att får vara ihop med den du vill. Och du ska vara stolt över det.

Linda Blix

Hittat fel i texten? Skriv till oss