När diktaturerna lockar med väskor fulla med dollar så säljer allt fler idrottsstjärnor och -förbund sina goda namn för att tvätta bilden av arrangörslandet.
Foto: Wikimedia Commons
Foto:

Bild

När idrotten låter sig bli diktaturens nyttiga idiot

Idrotten har blivit diktaturernas främsta verktyg för att putsa sin image. Det kallas för sportswashing, och det är förkastligt.

Tidigare fotbollsstjärnan David Beckham får 170 miljoner för att marknadsföra diktaturen Qatar. Golfstjärnan Dustin Johnson får enligt uppgift 115 miljoner euro – utan att slå en enda boll – för att spela Saudi-sponsrade LIV Golfs nya tour.

Och vad de internationella idrottsförbunden – med fotbollsförbundet Fifa och Internationella Olympiska kommittén i spetsen – gjort för val genom åren vet vi alla.

I morgon torsdag inleds LIV Golf league, den nya touren som skapat kaos i golfvärlden. Kaoset kommer, dessvärre, mer av att de två ledande tourerna, PGA-touren i USA och DP World Tour, känner sig hotade än av vilka som står bakom den nya konkurrenten.

Men då och då är det också en del golfprofiler som säger nej till den nya touren på grund av hur den finansieras. Bakom LIV Golf står nämligen den saudiarabiska staten. Med åtskilliga hundra miljoner euro som lockbete hoppas oljediktaturen kunna locka storstjärnor som ska skina också på Saudiarabien.
Hittills är det dock få som hoppat på tåget och lånat sina namn till en tour sponsrad av landet som högaktningsfullt fnyser åt mänskliga rättigheter och behandlar sina kvinnor som andra klassens medborgare.
Därför slog nyheten ned som en mindre bomb när tidigare världsettan Dustin Johnson meddelade, genom sin agent, att spel med LIV är det bästa för honom och hans familj. Säkert hjälper också de rapporterade 115 miljoner euro till som han får för att sälja sig till den nya touren.

David Beckham, firad stjärna i England och i klubbar som Manchester United och Real Madrid skrev i vintras på ett tioårskontrakt för att marknadsföra VM-landet Qatar. För besväret får han i runda slängar 170 miljoner euro.

Problemet är bara att Qatar är lika oförstående till begreppet mänskliga rättigheter som Saudiarabien.
Därför påtalade många dubbelmoralen i att Beckham uttalade sitt stöd för den sjuttonårige fotbollsspelaren Jake Daniels i Blackpool när han kom ut som en av ytterst få öppet homosexuella spelare i toppfotbollen.
Att ena dagen ta emot miljoner från en regim som straffar homosexuella, för att andra dagen berömma en kille som kommer ut funkar inte.

Listan på idrottsstjärnor och idrottsförbund som låter sig bli nyttiga idioter för diktaturer kan göras lång. Det tycks som att girigheten mycket enkelt besegrar moralen när till och med de värsta diktaturer viftar med sedelbuntarna.

Sportswashing, att tvätta sitt namn och bilden av landet genom att skapa strålglans med idrottsstjärnor och -mästerskap, tycks bli allt vanligare. Samtidigt tycks de som orkar stå emot locktonerna bli allt färre.
Därför är det trots allt glädjande att så många golfstjärnor valt att stanna på sina tourer och nobba LIV Golf. Men många fler måste göra samma sak.

I vintras arrangerade diktaturen Kina vinter-OS. Åtta år tidigare var det Ryssland, som också arrangerade fotbolls-VM 2018. Till detta ska läggas att fotbollens främsta åker till Qatar i vinter (eftersom Fifa sent om sider kom på att det var för varmt i landet att spela boll på sommaren som brukligt är).

Vid varje tillfälle, och dessa är bara de största, har företrädare för diktaturerna stått med breda leenden och inför kameror och världen fått visa upp den putsade fasaden av sina riken.
Sporten har givit mörkermännen möjlighet att ge en bild av den lyckade diktaturen.
”Sport och politik hör inte ihop”, sägs det ofta. Men de som säger det, potentaterna inom idrotten, gör samtidigt sporten till alltigenom politisk när man gör diktaturerna dessa tjänster.
Först när Ryssland angrep Ukraina plockades landet bort från startlistor och turneringar. I dag skulle ingen ge Putin ett mästerskap.
Men samtidigt förbereds Qatar för ett VM samtidigt som mänskliga rättigheter förtrycks varje dag. Och en tidigare världsetta lånar sitt namn till en golftour som sponsras av ett land som bedriver ett krig i ett grannland, precis som Ryssland.
Det behövs mycket mer politiskt medvetande i idrotten.

Och det behövs mycket högre moral.

Jonas Bladh

tel: 266 38

Hittat fel i texten? Skriv till oss