Utse statsminister Sanna Marin till årets ålänning

Foto:
Beaktar vi ålänningar vad Finlands statsminister Sanna Marin gjort för Finland och speciellt för Åland, med tanke på de hårda karantänsbestämmelser som införts i samband med covid-19-pandemin, anser jag att vi på Åland detta år bör göra ett undantag och utse Sanna Marin till årets ålänning. Tack vare dessa restriktioner har dödsfall i covid-19 på Åland tillsvidare undvikits.

Det är förvånande att det från landskapsregeringen framförts kritik mot att karantänsbestämmelserna för inresande till Åland varit för hårda. Bortser man från dylikt ”röstfiske” är ju sanningen den att vi nog kan tacka Finlands regering för att vi inte ännu har haft någon på Åland som dött i covid-19.

Nu har landskapsregeringen infört lättnad i karantänsbestämmelser för inresande till Åland från Sverige. Sverige är just nu är svårt drabbat av covid-19 men trots detta behöver inresande endast vara sju dagar i karantän. I de flesta andra länder tillämpar man hårdare karantänsbestämmelser ofta upp till 14 dagar. Här borde det vara på sin plats att landskapsregeringen med lantrådet i spetsen och tillsammans med sin åländska ”medicinexpertis” låter sig intervjuas av The Lancet eller varför inte The New England Journal of Medicine och berättar vilka medicinska upptäckter och rön som ligger till grund för detta ställningstagande. Det här är ju en medicinsk upptäckt som kan ge eko i hela värden och som man absolut borde dela med sig av till övriga länder.

Sjöman

Hittat fel i texten? Skriv till oss