Foto:

Tack för svar Camilla, det är bra att du/ni har

Tack för svar Camilla, det är bra att du/ni har en långtgående plan hur man kan spara pengar åt kommunerna.

Kommunerna uppskattar säkert era visioner, sedan 90-talet har kommunerna påpekat att omsorgen har för bred verksamhet, för mycket personal och kostar för mycket. För min del verkar det som ni är på väg mot institutionsverksamhet, boende och dagverksamhet på samma område, ett nytt Grelsby sjukhus eller en variant på ett åländskt Kårkulla.
Jag har också synpunkter på KST:s förslag på färdtjänst: Många av era ”utvecklingsstörda ” är mycket aktiva utanför KST:s atmosfär och har intressen som inte erbjuds av KST. Vissa av dessa aktiviteter finns ute på landet (jo, det finns aktiviteter utanför stan). Om man ser över färdtjänster bör man även beakta detta, till exempel har man en aktivitet i veckan, det vill säga fyra-fem gånger i månaden går det tio färdtjänst biljetter, har du två aktiviteter så går det dubbelt upp.

Ett spartips som ni kan få av mig (läses som lite allvar och lite satir).

Tips 1: Ni slipper ta in vikarier i hela KST om ni låter alla anställda vikariera på alla områden i förbundet. När det är så lätt att vikariera mellan grupperna i omsorgen så kan väl hela KST vara med och vikariera på alla enheter inom förbundet
Tips 2: Om personalen även bor så nära sin arbetsplats som möjligt kan kommunerna ta bort reseavdrag och därigenom får kommunerna pengar över till färdtjänsten.
Tips 3: Camilla, tänk på att om inte dessa personer med speciella behov fanns skulle du inte ha något arbete.

Kaj Backas

Hittat fel i texten? Skriv till oss