Foto:

Strängare staff för vanvård av djur

Alla är emot vanvård av djur, detta i sig är inte kontroversiellt. Kerstin Österman föreslår ett strängare, ovillkorligt straff. För mig däremot så blir det en aning... tragikomiskt: För man kan gå tillbaka och se att en relativt kort villkorlig dom och böter är straffet för våldtäkt.

Så om lagen ser på vanvård av djur lika hårt som våldtäkt så verkar det som att straffet för vanvård är helt rimligt som det står nu. Jag är ingen vegan, men att hålla djur vid liv, för att döda dem för kommersiell vinst eller njutning och om någon sen missköter dem... Djuren har inte medgivet samtycke till att dödas och ätas trots allt.

Kvinnor eller flickor för den delen har defintivt inte gett samtycke när de våldtas, men straffet från staten verkar ofta vara nära på likadant. Klagomålen angående våldtäkt och lagen är många, det är ofta en fråga om ord mot ord, alkoholpåverkan och en brist på fysiska bevis. Så många anmälningar går inte till åtal.

Sen av de som går till åtal, går många inte vidare till dom. Men detta: Att även vid dom så är straffet villkorligt, som i mina ögon betyder inget straff alls för ett brott av den här kalibern. Så, låt oss oroa oss en aningen mindre över djur, som vi i slutändan dödar för nöjes skull. Samt vore det även kanske bra att kanske inte fokusera på marginella, eventuella löneskillnader mellan kvinnor och män och kanske mer på att faktiskt kriminalisera våldtäkt.

G.David Lindström

Hittat fel i texten? Skriv till oss