Foto:

Öppet brev till Peter Wiklöf på Ålandsbanken

Bankbedrägeri är nutida bankrån! Förr i tiden var det bankrån lite nu och då. Banken hade försäkringar som skyddade bankens kunder mot rånet. Kunderna blev inte drabbade. Bankerna ändrade sitt sätt att hantera pengarna och då upphörde bankrånen

Nu utsätts bankens kunder av olika sorters bedrägeriförsök via sms, e-post och telefonsamtal. Bedragarna är otroligt skickliga och kreativa i sitt sätt att bedra bankens kunder. Vem som helst kan bli lurad.
Helt plötsligt så är alla pengarna borta från dina konton. Du kanske sköter dina barns och föräldrars bankärenden, allt är borta. Du kan inte betala dina fakturor och har inte pengar till mat och övrigt nödvändigt. Du kanske har ett par femtiolappar i plånboken men nu för tiden betalar de flesta med kort.
Kort och gott: Du har blivit rånad!
Och så denna skam och olycka som en person som blivit lurad känner! Skammen gentemot familjen och vänner. Finns inte pengar till något. Skam. Hur ska jag kunna berätta? Skam. Finns säkert personer som aldrig vågar berättar för någon, vilket trauma det kan bli.
Banken säger att tyvärr kan vi inte göra något, det är ju du som kund som gjort fel när du blev lurad! Har inte banken ett delansvar? Det är ju bankerna som har byggt upp systemet med internetbank och som försöker göra det så användarvänligt som möjligt. Och det är ju bra i sig.
Men bankerna måste lägga in mera säkerhets funktioner i systemet. Bankerna har ju resurser, årsredovisningen visar på toppenresultat! Använd en del av de goda resultaten till att förbättra säkerheten för oss bankkunder.
Enligt polisen sker det tre–fyra bedrägerier per vecka på Åland. Fyra bedrägerier på 50 veckor ger 200 bedrägerier på ett år. Om det försvinner cirka 30.000 euro per bedrägeri/rån förlorar åländska bankkunder sex miljoner euro per år.
Ålandsbanken och andra banker måste ta sitt ansvar för att stoppa bedrägeri- och rånverksamheten!

E Johansson

Hittat fel i texten? Skriv till oss