När ska posten börja fungera?

Foto:

Tack Isela för att du tagit dig tid att göra det jag själv länge tänkt. Jag har så många gånger undrat över varför posten och tullen förföljer oss medborgare när vi får gåvor skickade per post.

Mina upplevelser är väldigt lika din beskrivning på insändarsidan måndagen den 11 januari. Jag har så länge tänkt att någon måste ju kunna svara på varför det är som i gamla DDR år 2020-2021 på Åland!

Hos mig bor en flicka som ofta får presenter skickade från sin mormor. Varje gång kommer det en avi om att försändelsen finns att hämta i Sviby när den är förtullad.

Precis som du beskriver så vet inte heller vi innehållet och värdet på gåvan. Hela idén med presenten är förstörd när den anländer försenad, öppnad av posten och innehållet är avslöjat.

Jag har tillbringat massor av tid med att prata med en inte alltför förstående kvinna på posten.

Mormor som velat fortsätta med sina överraskningar har gjort allt för att underlätta för posten. Hon har till exempel skrivit paketets innehåll på utsidan. Likt förb-nnat stannar det i Sviby. När jag frågade kvinnan i kundtjänst varför, sa hon att orsaken var att det inte fanns en GRÖN lapp på paketet. Allvarligt? Tror ni att de flesta postombuden ute i världen vet att lilla Åland kräver en sådan GRÖN lapp för att posten ska komma fram?

Till jul lyckades posten igen grusa min glädje över en gåva till mig från en vän. Det brevet hade en VIT lapp med innehållet deklarerat. Jag fick ringa min vän och fråga om innehållet och förstås gå till posten två gånger! Ungefär samtidigt kom det en bok som jag vunnit. Samma sak där: Telefonsamtal, mail innan gåvan anlände efter helgerna full med röda stämplar som i gamla DDR. Glädjen var grusad.

Varje gång jag ringer kundtjänst frågar kvinnan om jag kommer och hämtar paketet och om hon ska öppna det. Varje gång blir jag så ledsen. Portot är betalat till oss och jag ska varken behöva ringa eller sätta mig i bilen för att få det hem. Det är någon annan som ska informera sina samarbetspartner i övriga världen om att vi på Åland är väldigt speciella.

Ska vi behöva bli lika kontrollerade som hela östblocket blev innan muren föll i Berlin?

Jag har en historia som gör ont ännu ett drygt år efter den inträffade: Jag fick en avi om ett brev som fanns att hämta efter att jag förtullat det i Sviby. Jag ringde dit och kvinnan i kundtjänst frågade två frågor, gång på gång: 1. Vad innehåller det? 2. Ska jag öppna det? På 1 svarade jag att jag inte visste, att som hon själv sade var det en gåva. På 2 svarade jag NEJ, jag vill öppna själv. Jag föreslog att de kunde skanna det och sedan skicka ut. Efter att vi upprepat samma frågor och svar en stund sa hon ”nu öppnar jag det, det är en bok, en minnesbok, är det någon som dött?” Det var det!

Jag har sparat några omslag till breven som jag inte förstår varför de stannat i Sviby och skulle önska att politiker, posten och tullen förklarar varför vi medborgare ska behandlas på det här viset. Ni borde göra ert jobb och förklara för världen där ute hur de kan nå oss här utan att vi blir trakasserade av myndigheterna.

Mina frågor i övrigt är många men här är några:

Varför kan inte posten skanna misstänkta brev och paket?

Varför måste deklarationslappen vara grön i standardformat? Varför ska jag hämta post i Sviby när portot är betalt hela vägen till Geta?

När ska posten utbilda sin personal i kundtjänst?

Rita Österlund

Hittat fel i texten? Skriv till oss