Foto:

Män långt mer utsatta för våld

Senast jag pluggade genusvetenskap, tjugo år sen, så var ”kön är bara en social konstruktion” en central tanke inom genus-”vetenskapen”. Jag vet det för jag fick nämligen fel på ett prov vi gjorde, där jag ville hävda att kön inte bara är en social konstruktion.

Det finns också ett problem inom feminism som handlar om att när feminister ska försvara sig så låter allting väldigt annorlunda: Manshat, nej; vi vill ju bara ha lite jämställdhet. Jag har hört och läst de mest fascistiska idéer från feminister, men när feminism är uppe för debatt, vilket det sällan är, så är de åsikterna plötsligt borta. Vilket lustigt nog får en att tänka på SD.
Anders Gustafsson, du har gjort en miss i din insändare: Jag har aldrig försvarat psykologi. Ett krav på vetenskap är att experiment ska kunna göras om med samma resultat. Det testet har psykologiska experiment inte klarat.
Du får jättegärna förklara det här: ”Så rent biologiskt har vi två grupper: XY och XX. Det finns skillnader mellan dessa grupper, men skillnaden inom grupperna är större än skillnaden mellan grupperna.”
Det låter jätteintressant. Jag har hört någon liknande tankegång tidigare, men hon som levererade den lyckades trassla in sig lite för mycket för att det skulle vara trovärdigt. Vad jag förstår så betyder det i alla fall att män fortfarande inte kan bli gravida.
Gustafsson skriver: ”Man kan studera hur skolpersonal bemöter elever olika och på ett sätt som saknar vetenskaplig grund”. Det var precis det här jag beskrev i min ”anekdot”. Lärarna på ”genusdagiset” var alltså inte rädda för att pojkar skulle vilja färgen rosa. Bara flickorna.
”Man kan exempelvis studera hur kvinnliga politiker oftare utsätts för hat och hot”. Jag är alltid väldigt skeptisk till hur män och kvinnor upplever saker och skillnaden där emellan. Vi har nämligen lärt oss sedan dagis att kvinnor är förtryckta och att män är hemska. Ett bra exempel på det är att om du frågar valfri person på stan vilka som är mest utsatta för våld, är det stor chans att de säger kvinnor. I själva verket så är män långt mer utsatta för våld än kvinnor.
Jag håller med Gustafson om det icke konstruktiva med att hata och nyttan av att försöka se människor som individer, men det kommer liksom från fel håll. Feminister ser inte mig som en individ. Dom ser mig som man och därför våldsbenägen och en förtryckare. Det vill jag ändra på. Jag hatar feminism, men jag hatar ju inte jämställdhet, kvinnor eller ens feminister.

Martin Eneroth

Hittat fel i texten? Skriv till oss