Foto:

En bomb i köket

Det är bra att Micke Björklunds olycka vid köksspisen får publicitet. Vi har alla en potentiell bomb i köket. Den som vet hur den funktionerar kan enkelt desarmera den.

Stål och kastruller utvidgar sig i värme, den undre av kastrullerna i ett vattenbad snabbare än den övre. Vattnet i den undre kokar medan det i den övre i början kan vara kallt. Den övre kastrullen skall i ett riktigt konstruerat vattenbad ha en ordentlig ring som hindrar den att tränga ner i det expanderande undre kärlet. Om ringen saknas eller inte är anpassad till det undre kärlets diameter, kan det övre kärlet – när också det så småningom blir varmt – nypa fast ordentligt.
Då stiger trycket i utrymmet mellan kastrullerna snabbt – det kan vara fråga om sekunder också på en vanlig elspis – tills den övre kastrullen skjuts ut. I det fall som undertecknad är bekant med träffades köksfläkten, som deformerades till oigenkännlighet samtidigt som köket fylldes med het ånga. Kocken råkade lyckligtvis inte vara i närheten vid explosionen. Den turen hade tyvärr inte Micke.
Het ånga kan vara farligare än dynamit. När Herzogin Cecilie låg i Dublin på 30-talet sprack ångpannan varvid den del, som stack upp genom donkeyrummets tak, tillsammans med en del av riggen flög till masttoppshöjd. Två personer dödades.

Jerker Örjans

Hittat fel i texten? Skriv till oss