Bild

Ministern: Vi ska känna oss lugna

Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) säger att beredskapen i landskapet inför hotet av coronaviruset är god.
– Vi har följt alla riktlinjer som finns. Vi ålänningar ska känna oss lugna med det.

Annette Holmberg-Jansson har haft bråda dagar i veckan i den aldrig sinande strömmen av information kring coronaviruset. Som ansvarig minister är det också hon som ska tillse att vården och myndigheterna står så väl rustade som de kan inför hotet att viruset hittar till Åland.
– Jag och landskapsläkaren (Knut Lönnroth) har haft en tät dialog. Men det ändras väldigt snabbt, så från och med den här veckan har vi haft en tät dialog, suttit flera timmar varje dag. Han har också haft en tät dialog med ÅHS. Så jag har varit väldigt väl uppdaterad.
– I går hade vi ett möte inom landskapsregeringen tillsammans med landskapsläkaren, landshövdingen Peter Lindbäck, Rainer Åkerblom (från Statens ämbetsverk, reds. anm.). Där fick vi en dragning om hur läget ser ut och vad vi har för beredskap.
Behov av information
Annette Holmberg-Jansson berättar att de kände att det fanns ett behov av att informera ålänningarna, men också att den informationen ska vara samordnad och korrekt. Därför kallade de till fredagens presskonferens. Även ministern har fått många frågor om coronaviruset.
– Vi vet att det här är en fråga som alla pratar om just nu. Jag tror inte att det finns ett kaffebord där man inte diskuterar corona. 
Då frågorna kring smittskydd hör till Finlands juridiska behörighet, fungerar landskapet, ÅHS och kommunerna endast som operativt ansvariga. Men det medicinska arbetet sköts från ÅHS.
– Jag har varit väldigt noga med att inte gå in och svara på medicinska frågor, säger Annette Holmberg-Jansson.
Icke desto mindre skickade socialministern med en uppmaning till ålänningarna när presskonferensen avslutades.
– Jag hoppas att alla ska var noga med att tvätta sina händer och nysa i armvecket för att minska risken för smittspridning.

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss