Bild

Flera testade men ännu ingen corona på Åland

– Ett flertal personer har testats på Åland men ingen har testat positivt, det säger landskapsläkare Knut Lönnroth på landskapsregeringens presskonferens om coronaviruset.

Landskapsregeringen höll i dag presskonferens för att uppdatera om coronaläget. På plats finns bland andra lantråd Veronica Thörnroos, landskapsläkare Knut Lönnroth, social- och hälsominister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen och förvaltningschef Dan E. Eriksson. 
– Enligt min bedömning är vi väl informerade. Och i den utsträckning man kan ha kontroll så har vi det, säger lantråd Veronica Thörnroos (C) inledningsvis. Hon lämnar därefter över till Knut Lönnroth, landskapsläkare, som nu går igenom läget på Åland och i Finland. 
– Situationen har ändrats ganska snabbt. Det har i Finland skett samma förändring som i Sverige, säger han.
Han meddelar också att flera personer har testats på Åland men att ingen har testat positivt. 
Därefter berättar han vad som sades på den presskonferens som hölls av Finlands regering på torsdagseftermiddagen. 
Man går nu över till fas 2, där risken är stor att fall av coronavirus kommer att inträffa på Åland. 
Tre uppmaningar gäller från finsk sida. Det första är att man nu i Finland säger att stora evenemang ska ställas in. Detta görs inte med tvång, utan ska i första hand ske frivilligt. 
Det andra är en rekommendation att man inte ska resa. Resorna gäller överallt. Även här är det en uppmaning. Knut Lönnroth säger att man nu måste titta närmare på var gränserna ska dras, exempelvis vad gäller resor från Åland till Finland.
Det tredje är att om man har rest utomlands bör man nu komma överens med sin arbetsgivare att om det är möjligt jobba hemifrån. Nu är det en rekommendation oavsett var man varit. Det är inget tvång, framhåller Knut Lönnroth. 
Ytterligare en viktig punkt är att vara försiktig med kontakt med riskgrupper. Är man sjuk ska man inte ha kontakt med dessa personer. Är man helt frisk är det svårare gränsdragning, och här gäller mycket sunt förnuft, säger Knut Lönnroth. 
Breda åtgärder gällande exempelvis skolstängningar är något som man får diskutera vidare. 
Knut Lönnroth uppmanar också till att inte skaka hand, hålla avstånd, tvätta händer och nysa och hosta i armvecket. Han säger också att känner man sig dålig så ska man stanna hemma från arbetet. 
Jeanette Pajunen säger att man på ÅHS har bildat en styrgrupp. De ska sammanträda på fredag och på basen av den nya information man fått i dag kommer man eventuellt gå ut med nya direktiv. Detta görs på fredagen.
Det man ska göra är om man har symptom ska man kontakta ÅHS. Man ska inte gå dit utan ringa. Hon säger också att man ska tänka sig för innan man reser. 
Knut Lönnroth säger att oavsett var man har varit och har symptom så ska man ringa till ÅHS. Det spelar alltså ingen roll var man har varit längre, det räcker med att man har varit i Stockholm. Om det här får man mer information av THL under morgondagen. 
Veronica Thörnroos säger att det blir en presskonferens klockan 15 på fredagen. 
Veronica Thörnroos berättar också att man på torsdagsmorgonen höll ett möte med alla stora företagsledare med anledning av det ekonomiska läget till följd av coronaviruset. 

Petra Dahlgren

Hittat fel i texten? Skriv till oss